România și Bulgaria au așteptat cel mai mult pentru a fi primite în Schengen. Norocoasa, culmea, a fost chiar Austria (FOTO)

România și Bulgaria au așteptat cel mai mult pentru a fi primite în Schengen. Norocoasa, culmea, a fost chiar Austria (FOTO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România și Bulgaria vor intra, într-un final, în Spațiul Schengen și cu granițele terestre, din 1 ianuarie. Decizia a fost luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi, 12 decembrie. A durat aproape 20 de ani de la momentul aplicării ca acest lucru să se întâmple.

Cel mai simplu a fost, culmea, pentru Austria. Doar doi ani și jumătate i-a luat Vienei de la momentul aplicării pentru a intra în spațiul de liberă circulație până a fi primită efectiv.

Câți ani au așteptat statele să fie primite în Schengen

Astfel, majoritatea statelor din Schengen au așteptat sub 5 ani din momentul aplicării până la a fi primite efectiv. Italia a așteptat aproape 7 ani, Grecia puțin peste 7 ani și Croația 11.

Cel mai mult au așteptat fix Bulgaria și România – aproape 20 de ani. Ele au fost primite cu granițele maritime și aeriene la finele lunii martie, dar vor fi primite și cu frontierele terestre abia din 1 ianuarie 2025.

Metsola: Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen din 1 ianuarie

Joi, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că România și Bulgaria vor adera deplin la Schengen: „Este gata. S-a decis. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”.

Din România, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre avantajele noului statut: „Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre. Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`