Se mișcă pământul. De la începutul lunii mai, în Vrancea, au avut loc seisme aproape zilnic.
Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului, cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,7 și s-a produs în seara zilei de vineri, 19 mai.
Seismul s-a resimțit inclusiv în Bulgaria și Republica Moldova.
Alte 14 cutremure au zguduit România luna aceasta. Acestea au avut magnitudini de până în 4.
Cel mai puternic seism de anul acesta a fost în luna februarie și a avut magnitudinea de 5.
În cazul unui seism de proporții, cum a fost cel din 1977, România s-ar ruina. Sunt zeci de mii de case cu grad de risc seismic I.
Reportaj Associated Press privind cutremurul devastator care a zguduit România în 1977
#DIRECT_ONE_adqvs7#
Ce trebuie să facă oamenii în cazul producerii unui cutremur.
Declanşarea unui cutremur ne surprinde întotdeauna. De aceea, mişcările seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obişnuiţi să considere Pământul ca un suport sigur. În acele momente, când totul în jur se zguduie violent, cad obiecte, trosnesc pereţii şi se prăbuşesc clădiri, oamenii sunt cuprinşi de o spaimă cumplită.
Potrivit unui studiu prezentat de IGSU, 80% dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur şi mulţi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor.
Totodată, specialiștii avertizează că măsurile luate din timp ne pot salva viața. Astfel, aceștia recomandă cadincolo de consolidarea clădirilor, mobila şi aparatura din interiorul acestora să fie bine fixate, iar populaţia să aibă întotdeauna pregătite provizii pentru minimum trei zile și otrusă care să conţină apă şi conserve, fluier, lanternă şi medicamente.
De asemenea, ar trebui să fie stabilit un punct de întâlnire cu membrii familiei după producerea cutremurului, în condițiile în care telefonia mobilănu ar funcționa o perioadă.
Pe durata seismului, oamenii trebuie să stea sub pereţii de rezistenţă din locuinţă atunci când se produce un cutremur de mare intensitate, să nu folosească scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul cutremurului.
Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri:
· PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime
· Încercaţi să liniştiţi copiii, persoanele în vârstă.
· RĂMÂNEŢI ÎN INTERIOR – de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
· Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
· NU fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
· NU săriţi pe fereastră.
· NU folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.
· Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.
· NU vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.
Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.
· Dacăsunteți într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile acestuia, încercaţi să vă protejaţi, dacă este posibil acoperiţi-vă capul şi gâtul cu braţele
Dacă sunteţi afară:
· PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
· Dacă aveţi posibilitatea îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect care ar putea să cadă.
· Îndreptaţi-vă spre un spaţiu deschis.
· În cazul unor distrugeri majore, intraţi în clădire numai cu permisiunea autorităţilor
Dacă sunteţi în centre comerciale, încercaţi să staţi departe de potenţialele pericole (căderi de obiecte). Bucăţile de tencuială care se pot desprinde din clădiri reprezintă un risc major la adresa siguranţei dumneavoastră.
Dacă vă aflaţi într-o clădire cu mai multe etaje, identificaţi un loc sigur în apropierea dumneavoastră. NU folosiţi liftul sau scările. Dacă trebuie să ieşiţi, alegeţi-vă cu atenţie calea de evacuare.
Dacă sunteţi prins sub dărâmături:
· PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
· NU folosiţi focul deschis (lumânări, chibrituri, etc), folosiţi o lanternă.
· Încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil.
· Încercaţi să vă semnalaţi prezenţa folosind un fluier sau o lanternă.
· Loviţi ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenţie să vă poată localiza. Evitaţi să strigaţi! Păstraţi-vă energia!
DUPĂ CUTREMUR, specialiștii ne recomandă să ne păstram calmul.
· PANICA NU VĂ POATE FACE DECÂT RĂU.
· Verificaţi dacă sunteţi rănit. La nevoie, încercaţi să vă acordaţi primul ajutor.
· Acordaţi ajutor persoanelor rănite până la sosirea echipelor de intervenţie. Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa le este pusă în pericol sau dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid. Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate.
· Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube.
· Fiţi atent la eventualele pericole produse de construcţiile afectate. Replicile cutremurului pot dărâma clădirile, drumurile, podurile, pasajele afectate.
· NU folosiţi liftul chiar dacă acesta funcţionează.
· Fiţi foarte atent pe unde mergeţi şi cum conduceţi.
· Verificaţi dacă sunt scurgeri de gaze sau apă. Verificaţi dacă a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.
· Opriţi alimentarea cu apă, gaz şi energie electrică.
· Dacă simţiţi miros de gaz, deschideţi geamurile şi uşile pentru aerisire.
· Dacă simţiţi miros de gaz, NU încercaţi să întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi nici să decuplaţi siguranţele. O singură scânteie poate provoca un incendiu.
· NU reporniţi dumneavoastră alimentarea cu gaz, lăsaţi compania furnizoare să se ocupe de asta.
· Dacă puteţi, stingeţi incendiile din casa sau din cartierul dumneavoastră imediat ce s-au produs.
· Atunci cand parasiti cladirea protejati-vă capul cu o cască; în lipsa acesteia puteţi folosi un obiect dur ce vă poate proteja de eventualele obiecte ce ar mai putea să cadă
· Dacă sunteţi afară şi vă puteţi deplasa în siguranţă, încercaţi să mergeţi într-un spaţiu deschis.
· Îndepărtaţi-vă de clădirile afectate, cablurile electrice, panourile publicitare, liniile de tramvai pentru a nu fi rănit.
· În cazul în care plecaţi de acasă, lăsaţi un bilet spunându-le membrilor familiei sau prietenilor unde vă aflaţi.
· Chiar dacă liniile telefonice funcţionează, utilizaţi-le numai în caz de urgenţă.
· Lăsaţi căile de acces libere pentru intervenţia echipelor de salvare.
· ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ LĂSAŢI LINIILE TELEFONICE ŞI ARTERELE DE CIRCULAŢIE LIBERE PENTRU INTERVENŢIA ECHIPELOR DE SALVARE.
· Dacă aveţi nevoie de ajutor, încercaţi să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră.
· Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar urmând instrucţiunile autorităţilor.