România se confruntă cu o criză de infirmieri. Oamenii preferă să lucreze în străinătate sau în spitale private: „Munca la patul bolnavului nu e o muncă ușoară”

Publicat: 16 10. 2023, 08:39
Sursa Foto: Captură Video/ YT

În ultimii ani, fenomenul de migrație în lumea medicală a luat amploare. După exodul medicilor și asistentelor medicale, în multe spitale de la noi din țară este din ce în ce mai greu să găsești infirmieri, brancardieri sau îngrijitori.

Se pare că oamenii nu par să mai fie interesați, cu toate că se scot frecvent posturi la concurs. Mai mult, aceștia preferă să lucreze în străinătate sau în spitale private, notează stirileprotv.ro.

Spitalele din România se confruntă cu o criză de personal

În cazul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca este nevoie de aproximativ 40 de infirmieri, brancardieri și îngrijitori. Chiar dacă s-a anunțat că se scot posturi la concurs, conducerea spitalului speră ca doritorii să-și  facă apariția. Tot mai greu este și la Spitalul de Urgență.

„Singura categorie la care atragerea personalului se face încă cu dificultate sunt îngrijitoarele. De exemplu la ultimul concurs am scos 43 de posturi și s-au înscris la examen un număr de patru candidați”, a declarat Doru Danciu, purtător de cuvânt Spitalul Județean Cluj.

Anastasia este din Republica Moldova și lucrează ca infirmieră la Cluj de opt luni, însă aceasta își dorește să devină asistentă medicală.

„De comunicare, de îngrijire, să merite să lucrezi pe asemenea meserie”, a spus Anastasia Bodnaru, infirmieră.

Pe de altă parte, Mihaela preferă fie alături de pacienții din bolnavii dintr-un centru de îngrijire. 

„Cred că este cea mai mare satisfacție pe care am simțit-o pe pământ. Câteodată nu este chiar ușor, dar balanța se echivalează la finalul zilei, când știi că ai ajutat un om suferind”, a susținut Mihaela Mitran, infirmieră.

Este ciudat că aceste cursuri de infirmier sunt foarte solicitate. Ele durează cinci luni și costă aproximativ 1.000 de lei. Cu toate acestea, românii care obțin această calificare pleacă adesea  în străinătate sau se angajează la un centru privat.

„Unii fac cursul de infirmier, când încep să facă partea de practică și văd despre ce e vorba unii renunță, dar cei mai mulți termină cursul. Munca la patul bolnavului nu e o muncă ușoară, sub nicio formă, mai ales partea infirmierului”, a precizat Bogdan Chiorean, managerul centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie Cluj-Napoca.

În spitalele noastre infirmierii, îngrijitorii și brancardierii primesc puțin peste 3.000 de lei, în timp ce în străinătate salariile lor pot depăși 2.000 de euro.