România se alătură statelor care suspendă zborurile din și către Marea Britanie, din cauza noii tulpini de coronavirus / Cei care vin din această țară trebuie să stea 14 zile în carantină

România se alătură statelor care suspendă zborurile din și către Marea Britanie, din cauza noii tulpini de coronavirus / Cei care vin din această țară trebuie să stea 14 zile în carantină
Foto: Pixabay

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, duminică seară, suspendarea zborurilor din și către Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.CNSU a mai decis introducerea Marii Britanii pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, persoanele care ajung în România din acest stat vor trebui să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Noi decizii în România, după descoperirea uneitulpini de coronavirus în Marea Britanie

„Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu excepția zborurilor prevăzute la art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 1.065 din 14 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19”, se arată în Hotărârea CNSU cu numărul 61.

Măsuri similare au luat Olanda, Belgia și Italia, după ce în Anglia a fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus, care are o rată de transmitere cu 70% mai mare.

De altfel, șeful DSU, Raed Arafat, precizase că o astfel de decizie ar putea lua și România.

„Se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. (2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 00.00”, se mai arată în Hotărâre.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a precizat motivele pentru care a luat aceste decizii:

  • având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului
  • Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  • solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică
  • analiza factorilor de risc privind apariția noii tulpini întocmită la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției
  • persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național
  • apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate

Noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie e cu până la 70% mai transmisibilă

Sâmbătă, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că noua tulpină de coronavirus desoperită pe teritoriul țării e cu până la 70% mai transmisibilă. Cum această nouă varintă se răspândește mai ales în sud-estul Angliei, inclusiv la Londra, în aceste zone autoritățile au înăsprit restricțiile.

„Cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem continua planurile de Crăciun aşa cum erau. Consider sincer că nu există altă alternativă”, a spus Johnson, în condițiile în care a fost nevoit să renunțe la relaxarea măsurilor, plănuită pentru peste câteva zile.

Din cauza acestei noi variante de COVID-19, state precum Belgia, Olanda și Italia au anunțat că suspendă zborurile dinspre Marea Britanie.

„Marea Britanie a tras un semnal de alarmă cu privire la noua formă de Covid care ar fi rezultatul unei mutaţii a virusului. În calitate de Guvern, avem datoria de a-i proteja pe italieni”, a punctat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio.

Chris Whitty, responsabilul şef pentru sectorul sanitar în Marea Britanie, a precizat că nu există dovezi care să demonstreze că noua tulpină de virus provoacă o rată mai mare de mortalitate sau că anulează efectele vaccinurilor dezvoltate până acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`