Ambasada Rusiei a anunțat luni că a donat 100 de euro în cadrul campaniei de achiziție a sculpturii "Cumințemia Pământului" realizată de Constantin Brâncuși. Revoltați de acest gest batjocoritor, mai multe persoane au decis să organizeze un protest în fața ambasadei și au creat un eveniment pe Facebook intitulat "Donează un cent pentru Rusia". (Detalii AICI)
Președintele Klaus Iohannis a refuzat să comenteze decizia Ambasadei Rusiew de a dona 100 de euro, dar a susținut că dacă românii se simt jigniți, atunci sunt liberi să protesteze, pentru că trăiesc într-o țară democratică.
”Nu comentez acțiunile unei ambasade. Asta face Ministrul Afacerilor Externe. Dacă este să vorbim, în schimb, despre inițiativa de a protesta, care înțeleg că a apărut pe Facebook, pot spune că dacă oamenii s-au simți jigniți sau li s-a părut că nu li se prezintă niște lucruri cum trebuie și vor să-și arate liber și democratic dezacordul, atunci România e o țară unde astfel de acțiuni sunt posibile”, a susținut Iohannis.
Reacția lui Iohannis, după ce Ambasada Rusiei a anunțat că donează 100 de euro pentru Cumințenia Pământului
#DIRECT_ONE_2ssh6h#
La scurt timp după declarația președintelui, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu un comunicat prin care a precizat, ironic, faptul că încurajează Rusia să continue să contribuie la recuperarea patrimoniului național românesc.
”Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român”, se arată în comunicat.
MAE mai susține în comunicat faptul că, totuși, nu înțelege asocierea dintre acest gest de a dona și publicarea unui mesaj, tot de către Ambasadă, în care este prezentată o viziune pur rusească asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale:
”Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce”.