România cere, alături de celelalte state UE, o protecție totală a datelor personale ale cetăţenilor, în urma scandalului Cambridge Analytica

Publicat: 22 03. 2018, 23:48

România subliniază, alături de celelalte state ale UE, că reţelele sociale şi platformele digitale trebuie să garanteze ”o protecţie totală a vieţii private” a cetăţenilor, în concluziile adoptate joi, în cadrul unui summit la Bruxelles, informează AFP.

”Reţelele sociale şi platformele digitale trebuie să garanteze practici transparente şi o protecţie totală a vieţii private şi a datelor personale ale cetăţenilor”, se arată într-un document care urmează să fie aprobat formal de liderii celor 28 de state din blocul comunitar.

Facebook în centrul unui scandal de proporții, după dezvăluirile făcute de mai multe instituții de presă cu privire la faptul că firma Cambridge Analytica, specializată în analizarea datelor online și implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a peste 50 de milioane de cetăţeni americani. Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma britanică, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative, Robert Mercer, şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Astfel, Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate.

Facebook a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema rămânerii în Uniunea Europeană.