România, printre ţările cele mai afectate de schimbările climatice. Avertismentul climatologilor

Publicat: 07 07. 2022, 08:40
Actualizat: 07 07. 2022, 09:14
România va fi printre ţările cele mai afectate pe viitor de schimbările climatice, sursă foto: captură YT

Timp de aproape două săptămâni, România „s-a topit” la temperaturi care s-au apropiat de 40 de grade Celsius, iar în tot acest timp s-au intensificat şi fenomenele extreme.

Canicula şi fenomenele extreme vor fi tot mai des întâlnite în România

Furtunile violente au devenit tot mai frecvente, iar lucrurile nu se vor opri aici, după cum explică experţi climatologi, consultaţi de Adevărul.

În următoarele decenii, porţiuni extinse din teritoriul României vor deveni o stepă aridă dacă nu vor fi luate măsuri.

Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle, Marea Britanie spune că problema cea mai gravă este că în mai puţin de 100 de ani temperaturile pot creşte artificial mai mult decât au crescut natural în decurs de zeci de mii sau sute de mii de ani.

Iar în particular, vestea proastă este, spune Vasile Ersek, că România va fi printre ţările cele mai afectate pe viitor de schimbările climatice.

„Conform Grupului Interguvernamental Pentru Schimbările Climatice, autoritatea mondială care sintetizează periodic cele mai recente studii climatice, România este una dintre ţările care vor fi afectate semnificativ în următoarele decenii, iar reconstruirea climei de acum mii sau zeci de mii de ani ne permite să comparăm variabilitatea naturală a climei cu perioada mai recentă, dominată în mare parte emisiile de gaze de seră antropogenice”, a explicat Ersek.

Studiile climatice arată, subliniază expertul, că aceste schimbări se vor intensifica, astfel că vom asista pe viitor la secete mai lungi şi mai frecvente, dar şi la furtuni tot mai intense.

„Pe scurt, clima din România e influenţată în mare parte de masele de aer ce vin din Atlanticul de Nord şi din Marea Mediterană. Studiile climatice sugerează o deplasare spre nord ale acestor curenţi de aer ceea ce poate duce la secete mai frecvente, canicule persistente şi furtuni violente mai frecvente”, punctează Vasile Ersek.

Vor creşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor extreme

La rândul său, Norel Rimbu, cercetător la Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research, Bremerhaven, Germania, crede că ne aşteaptă tot mai multe probleme în anii care urmează.

Rimbu a vorbit şi despre alternanţa verilor fierbinţi şi secetoase cu verile răcoroase şi ploioase, aşa cum a fost în mare măsura vara anului 2020. „Probabil, în perioada imediat următoare vor creşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor extreme.

Încălzirea globală nu este uniformă. Se încălzesc mai repede polii decât latitudinile medii, fenomen numit Amplificare Arctică (Arctic Amplification). Rezultatul este un gradient de temperatură pol – Ecuator mai slab ce are drept consecinţă o creştere a frecvenţei şi amplitudinii fenomenelor extreme, în special în timpul iernii.