La Olimpiada Internațională de Lingvistică desfășurată în perioada 23 – 29 iulie, în Bansko, Bulgaria, elevii români au reușit să obțină nu mai puțin de șase medalii (una de aur, trei de argint și două de bronz), demonstrându-și abilitățile lingvistice remarcabile. Într-o competiție acerbă, la care au participat peste două sute de elevi din 38 de țări, reprezentanții României s-au evidențiat prin perfomanțele lor de excepție.
La festivitatea de premiere a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică (IOL) 2023, desfășurată la Bansko, Bulgaria, organizatorii au anunțat că cei opt elevi români participanți au obținut următoarele premii, confirmate de coordonatorii lotului național pentru Edupedu.ro:
Performanța remarcabilă a echipei de elevi români demonstrează competența și pregătirea excelentă în domeniul lingvisticii, ceea ce merită să fie felicitată și apreciată.
Între 21 și 29 iulie a avut loc competiția, iar sosirea echipelor a început în data de 24 iulie, luni. Probele individuale au avut loc marți, 25 iulie, iar cele pe echipe s-au desfășurat joi, 27 iulie, în conformitate cu programul oficial. În celelalte zile, participanții au avut ocazia să participe la vizite în zona stațiunii Bansko. Diseară, va avea loc cina festivă, iar mâine, sâmbătă, 29 iulie, echipele se întorc în țările lor. Numărul total de echipe participante a fost de 52, reprezentând peste 35 de țări, conform datelor oferite de organizatori, scrie RomaniaTv.
În acest an, România a participat la olimpiada cu un lot de 8 elevi, format din două echipe – una de băieți și alta de fete. Ambele echipe au fost recunoscute oficial ca participante, însă numai echipa de băieți a primit finanțare de la Ministerul Educației. În schimb, pentru a asigura participarea echipei de fete, organizatorii au fost nevoiți să căute sponsori, așa cum au anunțat într-o postare pe Facebook la data de 20 iulie.
În cadrul olimpiadei, proba individuală a durat 6 ore și a presupus rezolvarea a 5 subiecte, în timp ce proba pe echipe a durat 4 ore și a presupus rezolvarea unui singur subiect. Acestea au fost condițiile în care elevii din România au concurat, demonstrându-și abilitățile și cunoștințele în diverse domenii.