România este gata să semneze un contract de 6,5 miliarde de dolari pentru a-și moderniza forțele aeriene cu avioane F-35 fabricate în SUA, în cel mai mare acord de acest gen al națiunii de la Marea Neagră până în prezent, în contextul în care războiul Rusiei cu Ucraina se dezlănțuie de partea cealaltă a frontierei, relatează Bloomberg.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, a declarat că Guvernul așteaptă aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea a 32 de avioane de vânătoare fabricate de Lockheed Martin Corp., cu echipamente logistice, program de instruire și muniție. Flota ar trebui să fie operațională din 2030, a spus el.
„Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră în ultimele câteva săptămâni”, a afirmat Angel Tîlvar, într-un răspuns trimis prin e-mail către Bloomberg, făcând referire la recentele atacuri efectuate de Rusia asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, în proximitatea frontierelor românești. „În niciun caz nu ignorăm aceste riscuri”, a adăugat oficialul.
Publicația americană scrie că România, membră NATO din 2004, și-a consolidat capacitățile de apărare antiaeriană cu sistemul HIMARS, care ar urma să devină pe deplin operațional de anul viitor, precum și cu trei sisteme aeriene fără pilot Bayraktar, care vor fi livrate în 2024, a mai precizat Angel Tîlvar.
România așteaptă să îi fie livrate și 32 de avioane F-16 din Norvegia pe parcursul anului 2025, mai notează Bloomberg. Patru baterii de rachete Patriot pentru apărarea antiaeriană au sosit deja, în timp ce un contract pentru alte trei ar urma să fie semnat până la finalul anului 2023, a menționat ministrul Apărării.
Jurnaliștii americani mai amintesc că România, statul UE care are cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, și-a sporit gradual cheltuielile pentru Apărare din 2014 și a promis să aloce în acest sens circa 2,5% din Produsul Intern Brut în următorii ani.
Nu în ultimul rând, Bloomberg susține că în rândul persoanelor care trăiesc aproape de graniță a crescut nivelul de anxietate odată cu recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene Reni și Izmail de pe Dunăre, în condițiile în care se tem că dronele și rachetele ar putea sfârși pe teritoriul României.
„Deși România, ca membră NATO, beneficiază de garanțiile de securitate ale Alianței, iar acest lucru oferă cele mai bune garanții de securitate posibile, este un scenariu care este luat în considerare de armata noastră. Pot spune cu încredere că suntem pregătiți pentru orice scenariu de urgență”, a subliniat ministrul Angel Tîlvar.