UPDATE, 26mai, ora 19.45 –Grupul de Comunicare Strategică anunță încă șase decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 64 și 92 de ani. Astfel, bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1216.
A 1211-a victimă este o femeie în vârstă de 64 de ani din județul Brașov, testată pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 pe 19 mai. Pacienta avea multiple comorbidități: neoplasm pulmonar, metastaze cerebrale, tromboză arteră renală stângă, diabet zaharat tip II, HTA gr III, AVC ischiemic, casexie. Decesul său a survenit pe 25 mai.
A 1212-a victimă este un bărbat în vârstă de 68 de ani din județul Timiș, confirmat ca fiind contaminat cu noul coronavirus pe 29 aprilie și decedat pe 26 mai. El era diagnosticat și cu boală hepatică cronică.
A 1213-a victimă este un bărbat de 80 de ani din județul Timiș. În cazul său, confiormarea infecției cu noul coronavirus a venit pe 9 mai. Pacientul suferea și de TBC pulmonar, FiA cu AV rapidă, diabet zaharat, boala cronică de rinichi și a decedat pe 26 mai.
A 1214-a victimă este un bărbat în vârstă de 90 de ani din județul Suceava. El a primit confirmarea infectării cu SARS-CoV-2 pe 30 aprilie și a decedat pe 25 mai. Bărbatul era diagnosticat și cu HTA, ciroză hepatică, hepatocarcinom, FiA, TBC extrapulmonar.
A 1215-a victimă este un bărbat în vârstă de 92 de ani dintr-un cămin de bătrâni din județul Suceava. El a fost testat pozitiv pentru infecția cu coronavirus pe 18 aprilie și decedase încă din 16 aprilie. În acest caz, Grupul de Comunicare Strategică precizează că DSP Suceava a solicitat explicații privind raportarea întârziată a acestui deces. Pacientul suferea și de o boală cardiacă.
A 1216-a victimă este un bărbat în vârstă de 82 de ani din județul Ilfov, confirmat ca fiind infectat cu SARS-CoV-2 pe 24 mai și decedat două zile mai târziu, pe 26 mai. El era diagnosticat și cu boală cardiacă ischiemica, DZ, HTA, fractură femurală inoperabilă.
UPDATE, 26mai, ora 12.10 –Grupul de comunicare Strategică anunță, marți, că încă trei români infectați cu noul coronavirus au decedat. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 46 și 87 de ani, din județele Dâmbovița, Ialomița și Bacău. Potrivit autorităților, toate cele trei persoane sufereau de multiple comorbidități, printre care hipertensiune arterială sau ciroză hepatică.
A 1208-a victimă este un bărbat de 60 de ani din județul Dâmbovița. acesta a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus în data de 18 mai, iar decesul a fost înregistrat în data de 24 mai. Potrivit autorităților , bărbatul duferea de multiple comorbidități, precum: hipertensiune arterială șidislipidemie.
A 1209-a victimă este un bărbat în vărstă de 87 de ani din județul Ialomița. Acesta a fost confirmat cu Covid-19 în data de 21 mai, iar deceseul a survenit cinci zile mai târziu, anunță Grupul de Comunicare Strategică, care mai precizează că bărbatul suferea de comorbidități precum: hipertensiune arterială, insuficienta cardiacă congestivă, cardiopatie aterosclerotica și fractura de femur.
A 1210-a victimă este tot un bărbat. Acesta avea 46 de ani și era din județul Bacău. el fusese confirmat cu noul coronavirus în data de 15 mai și a decedat în 26 mai. Bărbatul suferea decirozăhepaticătoxicăși cu virus C, decompensată, cu ascităîn tensiune, insuficiențăhepaticăcronică șihipersplenism.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți dimineață, că încă doi pacienți infectați cu noul coronavirus au murit în România, astfel că numărultotal al deceselor înregistrate în rândul personelor confirmate cu COVID-19 la nivel național a urcat la 1207. Datele raportate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că ultimele victime anunțate de autorități proveneau din județul Ilfov. Cel mai recent bilanț nota că până în prezent, în țară, au fost confirmate peste 18.000 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.
Decesul 1206 se referă la o femeie de 82 de ani, din județul Ilfov, care a fost confirmată cu COVID-19 în 24 mai și a murit o zi mai târziu, în 25 mai.Comorbidități: Ciroza hepatica decompensata, Hepatita virala C, Diabet zaharat insulinodependent, Pneumonie bazala dreapta, Dementa senila.
Victima cu numărul 1207 este un bărbat de 66 de ani, din județul Ilfov. În 16 mai, el era diagnosticat cu boala infecțioasă provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, iar în 24 mai avea să își găsească sfârșitul.Comorbidități: Boala cronica de rinichi std. IV, Diabet zaharat tip II insulinodependent, Boala cardiac ischemica cu by-pass aorto-coronarian, HTA, insuficienta cardiac congestive, bloc de ramura dreapta, obezitate.
Președintele Klaus Iohannis avertiza, săptămâna trecută, că starea de urgență ar putea fi reinstituită la nivel național dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale „vor crește semnificativ”, deși România a trecut recent prin momentul 15 mai, când starea de urgență a fost înlocuită de o stare de alertă, iar o parte din restricțiile cu care am trăit circa două luni de zile au fost relaxate.
„Am reușit, până acum, să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți. Cred că nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”, declara șeful statului.
El sublinia că „este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor și nerespectarea măsurilor de protecție. Sunt aceiași vechi politruci, care au slăbit timp de trei decenii statul român și care, acum, fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze. Ba mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetățeanului și programul economic care să ducă la reconstrucție, prioritatea PSD este în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea guvernului, așa cum a anunțat cu mândrie liderul acestui partid. Depunerea unei moțiuni de cenzură, în această perioadă, este o dovadă de maximă iresponsabilitate. PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce știe să facă mai bine, de jocuri politice și combinații meschine, cu scopul de a da jos un guvern angrenat într-o bătălie contratimp pentru protejarea vieții și sănătății oamenilor. O criză politică profundă, suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România. Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră, în această perioadă, cu un guvern PSD în funcție”.