România, pe ultimul loc în Europa la numǎrul de absolvenți de studii superioare. Care este motivul

România, pe ultimul loc în Europa la numǎrul de absolvenți de studii superioare. Care este motivul
Sursa foto: Pixabay

România este pe ultimul loc în Europa la numărul de absolvenți de studii superioare, după ce doar 17,4% dintre români se pot lăuda că au terminat o facultate, potrivit datelor Eurostat.

Mai mult, puțin peste 60% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani au studii medii, iar aproape 22% nu au terminat nici măcar liceul.

Care este motivul

Experții în educație spun că este un fenomen național cu consecințe grave şi profunde, cauzat de sistemul nereformat de învǎtǎmânt şi de dorința de a face bani rapid, scrie Adevărul.

Marian Staș consideră că în România se intră destul de ușor la facultate, dar se iese foarte greu sau chiar deloc.

„Nu sunt în stare să-și ducă până la capăt studiile. Nu au puterea s-o facă. Pur și simplu. Este vorba despre o școală făcută prost de la început, din clasa întâi până în clasa a XII-a. Prin urmare, este normal să intre în facultate foarte slab pregătiți”, a explicat specialistul, adăugând: „Eu aș pune pe primul loc impotența intelectuală a copiilor, care ies prost pregătiți din gimnaziu și liceu și nu-și pot duce până la capăt studiile universitare. Procentul de pregătire slabă, statistic vorbind, este atât de mare încât sunt greu de găsit bucuria și plăcerea învățării”.

„La noi este valorizată mediocritatea, banul se împușcă rapid”

Totodată, acesta spune că un alt motiv pentru care mai mult de jumătate dintre români au doar studii medii este dorința tinerilor de a câștiga bani cât mai repede.

„Tinerii care ies de pe băncile școlilor devin antreprenori sau își iau joburi care nu necesită studii universitare, dar care le asigură un salariu, un venit. La noi este valorizată mediocritatea, banul se împușcă rapid”, a mai menționar Marian Staș, conform sursei citate.

Pe de altă parte, Bogdan Badea, șeful uneia dintre cele mai mari companii de recrutare din România, transmite că în ultimii ani angajatorii nu au mai ținut cont de studii, ci de pregătirea practică.

„Este vorba despre decredibilizarea sistemului de învățământ. Nimeni nu mai are încredere în diplome. Aceste hârtii nu certifică și competențele necesare. Angajatorul nu are încredere în sistemul de învățământ și pornește de la premisa că tânărul care iese de pe băncile facultății nu știe nimic”, a afirmat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`