România, oficial în valul al doilea de coronavirus. Ce s-a schimbat față de luna martie și care sunt temerile autorităților

România, oficial în valul al doilea de coronavirus. Ce s-a schimbat față de luna martie și care sunt temerile autorităților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a intrat în al doilea val al epidemiei de coronavirus. În ultima vreme, țara noastră a înregistrat constant peste 3.000 de infectări pe zi, recordul fiind atins pe 10 octombrie – 3.517 cazuri. Numărul de pacienți COVID-19 aflați în stare gravă la Terapie Intensivă e și el tot mai mare, depâșind pragul de 600. În acest context, autoritățile prelungesc starea de alertă cu încă 30 de zile și dispun noi măsuri de restricție. Totul, pe fondul îngrijorărilor legale de situația economică a țării, personalul insuficient din spitale și din centrele de testare și legate de atitudinea multor români, care parcă și-au pierdut răbdarea și nu mai sunt dispuși să respecte regulile sanitare.

România a intrat în valul al doilea al epidemiei: înregistrează un număr tot mai mare de infectări cu coronavirus, cazuri grave și decese

Autoritățile se așteptau ca numărul de infectări cu coronavirus să crească, dat fiind că mai multe activități au fost reluate în septembrie: restaurantele, cafenelele, cinematografele și sălile de spectacol s-au redeschis, oamenii s-au întors din concedii și școala reînceput. În plus, la finalul lunii au avut loc și alegerile locale. Autoritățile au stabilit reguli de protecție sanitară pentru toate aceste activități, dar numărul de infectări tot a crescut și se pare că mai mult decât au anticipat decidenții.

De la în jur de 1.000 de infectări pe zi, România a crescut rapid la peste 3.000, număr pe care îl înregistrează constant, cu excepția zilelor de weekend. Recordul a fost atins pe 10 octombrie, când s-au înregistrat 3.517 contaminări.

Și situația cazurilor grave este îngrijorătoare, numărul pacienților COVID-19 internați în secțile de Terapie Intensivă crescând constant de la circa 500 până peste 600. Recordul a fost pe 13 octombrie – 651 de bolnavi în stare gravă.

Creștera numărului de pacienți la ATI s-a reflectat, din păcate, și în bilanțul deceselor. Dacă până de curând România înregistra rareori circa 50 de decese pe zi, acum a ajuns să raporteze chiar și 82. Acesta este recordul înregistrat pe 7 octombrie.

Potrivit celei mai recente informări a Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României au fost prelucrate de la izbucnirea crizei sanitare 2.709.306 teste, din care 26.718 au fost efectuate în ultimele 24 de ore: 16.933 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.785 la cerere.

În primul val al epidemiei, România înregistra un maxim de 34-35 de victime pe zi (lunile aprilie – mai) și un maxim de 523 de infectări (pe data de 11 aprilie). În martie, prima lună de epidemie, țara noastră rareori înregistra 300 de cazuri și bilanțul cel mai negru al deceselor a fost pe 30 martie – 22 de victime.

Temerile autorităților în contextul celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19

Dată fiind această evoluție, Guvernul Orban prelungește cu încă o lună starea de alertă și dispune noi măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.

Autoritățile au decis ca evenimentele private de tipul nunților, botezurilor și meselor festive să fie intezise o vreme, pentru că au constatat că regulile anti-coronavirus nu sunt respectate în cadrul acestora.

„Este foatre greu să se respecte regulile. Nu se poartă masca, pentru că asta e natura evenimentului, oamenii mai dansează. Soluția cea mai bună de protecție și necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt sursă de transmitere”, a declarat, marți seară, secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a precizat că se va renunța la măsură când situația privind epidemia se va îmbunătăți.

De asemenea, s-a adoptat un nou regim de funcționare a restaurantelor, cafenelelor și cienmatgrafelor. Astfel, ele vor funcționa la capacitate de 50% dacă în zonă incidența e de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, la capacitate de 30% și program până la ora 23.00, dacă în zona respectivă incidența e între 1,5 și 3 la mia de locuitori și întreruperea activității dacă incidența depășește 3.

Măsurile au fost luate în contextul în care decidenții au constatat că românii și-au cam pierdut răbdarea și se tem că tot mai puțini vor respecta regulile anti-coronavirus. Închiderea completă a activității pare să fie exclusă în acest moment, deoarece economia României nu-și mai permite încă un lockdown și nici cetățenii nu mai au deschiderea de la început față de o astfel de măsură.

O altă îngrijorare ține de pregătirea spitalelor pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Sistemul sanitar oricum avea grave probleme după 30 de ani de subfinanțare și politizare a conducerilor de spitale, iar izbucnirea epidemiei îl pune la grea încercare.

Guvernanții susțin că numărul de paturi pregătite la Terapie Intensivă și cel de ventilatoare medicale au crescut față de perioada de debut a epidemiei. Chiar și așa, resursele sunt limitate, iar problema mai mare e că nu există suficient personal pregătit pentru a folosi aparatura. Pregătirea angajaților nu se poate face de pe o zi pe alta, or lupta cu SARS-CoV-2 e una contra cronometru.

O situație similară se petrece și în ceea ce privește capacitatea de testare. Numărul testelor prelucrate a mai crescut de la începutul crizei sanitare, dar nu suficient. Și, dincolo de aprovizionare cu aparate și teste, rămâne problema personalului insuficient.

O altă problemă ține de aprovizionarea cu Remdesivir, medicament folosit în tratarea pacienților COVID-19. Comisia Europeană depune eforturi pentru a aproviziona statele UE cu acest medicament, dar stocurile se epuizează rapid, inclusiv în România, pe fondul creșterii numărului de pacienți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)