România, o țară plină de câmpuri otrăvite. Medic: „Urmările asupra organismului apar în timp”

România, o țară plină de câmpuri otrăvite. Medic: „Urmările asupra organismului apar în timp
Foto: Pixabey

Operațiunile de curățare a terenurilor otrăvite cu reziduri industriale în România au avut un succes limitat. Animalele pasc în continuare pe terenurile contaminate cu metale grele. După 15 ani de campanii de ecologizare, statisticile arată că operațiunile de decontaminare efectuate de stat au fost ineficiente.

Curățarea terenurilor contaminate reprezintă o problemă în România

Curățarea terenurilor contaminate cu reziduri industriale în România este o sarcină dificilă. Statisticile arată că există aproximativ 45.000 de hectare de teren contaminat, cu peste 1.498 de situri potențial contaminate în industria petrolieră, 38 în industria metalurgică, 80 în industria chimică și 729 din alte industrii. Responsabilitatea curățării acestor terenuri revine fie agenților economici, fie statului român.

Fostele exploatații miniere au creat un dezastru ecologic și responsabilitatea punerii în siguranță a acestora a revenit statului. Cu toate acestea, intervențiile realizate au fost insuficiente, iar situația necesită o abordare mai amplă pentru a proteja mediul și a remedia problemele create, scrie Antena3.

Fosta exploatare minieră Bălan din județul Harghita, care a fost închisă în 2006, prezintă un dezastru ecologic vizibil și după 14 ani. Autoritățile recunosc că animalele din zonă sunt expuse la poluarea solurilor cu metale grele.

Legumele crescute în medii poluate pot provoca boli

Urmările asupra organismului ale acestor substanțe extrem de toxice, care poluează mediul sunt unele cumulative și care apar în timp. Aceste substanțe toxice care survin de la activitatea poluantă a industriilor și care ajung ulterior în mediu sub substanțe rezistente și vor contamina în mod periodic apa și solul. Cel mai adesea probleme aduse de consumul alimentelor crescute într-o zonă toxică vor fi de natură neurologică: tulburări de atenție, de memorie, insomnii, care nu duc pacientul cu gândul la intoxicație. Cel mai bine este să evităm contactul direct cu aceste substanțe care pot afecta sistemul imunitar și vor fi predispuși la mai multe infecții”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul Matei Balș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:13 - Rareș Bogdan, despre documentul publicat de Guvern: „Marcel Ciolacu minte, și-l dorește cu disperare pe Simion în turul 2 și încearcă să-i ducă de nas pe alegători”. Argumentele liderului liberal
23:57 - Cancelarul Karl Nehammer, despre decizia Gazprom de a nu mai livra gaze naturale Austriei: „Nu ne vom lăsa şantajaţi şi nu vom fi puşi în genunchi”
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
22:55 - Cătălin Manea: „Eu îl știu pe George Simion din Parlament și nu știu să fi avut vreun proiect, vreo realizare” / „Premierul Ciolacu nu a mințit în privința sa” (VIDEO)
22:24 - Accident între un autocar și o mașină, în județul Neamț. Șoferul, scos din autoturism de către martori
22:18 - Cristina Prună, despre Lasconi: Cred că românii au nevoie și au dreptul să aibă un președinte fără legături cu vechiul sistem, cu toate aceste privilegii perpetuate de-a lungul anilor (VIDEO)
22:05 - Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
22:02 - Ionel Bogdan (PNL), după documentul publicat de către Guvernul României primit de la autoritățile ucrainene: „În acest moment, PSD are o retorică foarte apărătoare la adresa lui George Simion” (VIDEO)
21:49 - George Simion, reacție după ce Guvernul României a publicat documentul privind interdicția sa în Ucraina: Autoritățile ucrainene confirmă ce am tot spus – Motivul interdicției mele e activitatea mea pro-românească