România, o nouă condamnare la CEDO: Abuzurile tatălui asupra copilului său de trei ani, ignorate de autorități
O nouă condamnare pentru România. Statul român a fost condamnat marți la Curtea Europeană a Drepturilor pentru dreptului de a nu fi supus torturii și a dreptului la un proces echitabil din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în cazul unui minor care a fost lăsat de autorități să îndure agresiunile tatălui, informează HotNews.
Cazul a ajuns în atenția judecătorilor de la CEDO în anul 2013, după ce mama acestuia s-a judecat timp de opt ani în țară, încercând să demonstreze relele tratamente pe care aplicate de tată fiului ei.
D.M.D s-a născut în 2001, iar trei ani maitârziu, părinții lui au divorțat. Încă înainte de separare, mama micuțului a raportat agresiunile la care era supus copilul, la un hotline al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București.
Autoritățile au susținut că au monitorizat cazul, iar copilul a fost inclus într-un program de consiliere psihologică. Totuși, tatăl a continuat să fie violent, astfel că mama a depus patru plângeri la Poliție. Abia a cincea oară, dosarul a fost înaintat procurorilor.
După doi ani de anchetă și după ce tatăl a negat în instanță că și-ar fi bătut fiul, judecătorii au decis, în 2008, achitarea bărbatului.
"Comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracțiune", a fost explicația instanței.
Un an mai târziu, după ce mama a contestat decizia, minorul a fost audiat și a povestit cum tatăl său l-a lovit, l-a încuiat într-o debara întunecoasă, a aruncat apă pe el în timp ce dormea, era agresiv și cu mama lui, cu bunica sau mătușa maternă și ca nu vrea să își întâlnească tatl pentru că îi e frică de el.
Condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare de a doua instanăț, tatăl a făcut apel, cerând și o examinare a copilului de către un medic legist.
Deși după readministrarea probelor, instanța a constatat că "faptele tatălui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate, sau aleatorii pe care părinții le pot administra copiilor lor minori, ci că au fost grave și i-au provocat copilului probleme de atașament", tatăl a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și interzicerea drepturilor prăintești timp de doi ani.
În acest context, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că autoritățile române nu au făcut nimic pentru a-l apăra pe minor și nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra acestuia.
De asmenea, CEDO a constatat că ancheta a fost prea lungă și ineficientă, și că durata procedurilor judiciare a fost excesivă.
Acum, România va trebui să-i plăteasca copilului 10.000 de euro daune morale.