Cererea de energie este tot mai mare din cauza caniculei, iar producția internă nu o acoperă în aproape niciun moment al zilei. Încercând să reducă importurile de energie, care se fac cu prețuri foarte mari, autoritățile din România au pornit capacități pe cărbune, potrivit Europa Liberă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre situația Sistemului Energetic Național și, după consultările cu specialiștii de resort și operatorii de distribuție, a spus că România nu riscă un blackout, adică o întrupere a furnizării de energie pe scară largă, ci cel mult pene de curent locale.
„Am toată încrederea în specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național, în operatorii de distribuție. Toți m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului Sistemului Energetic Național sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi. Pot apărea, repet, pene, din cauza temperaturilor ridicate – anumite probleme strict locale – și sunt convins că le putem rezolva rapid”, a declarat Sebastian Burduja.
Autoritățile au pornit grupuri de producție pe cărbune și gaz pentru a reduce importurile de energie.
„Mă refer la un grup de la Ișalnița (centrală pe cărbune – n.r.), aproape 250 MW, mă refer la Paroșeni (centrală pe cărbune -n.r.) – aproape 100 MW, mă refer la CET București Sud (centrală pe gaz – n.r.) – 50 MW și căutăm în continuare soluții prin care să creștem producția, mai ales în perioadele din vârful de consum de seară”, a mai declarat Sebastian Burduja.