România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Concluzia Comisiei Europene

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Concluzia Comisiei Europene
Foto: Pixabay.com

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Decizia a venit în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari pentru convergența și integrarea economică, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a concluzionat că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro

Raportul de convergență din 2024 cuprinde concluzia luată de Comisia Europeană și evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.

Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Legislația din România nu este compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), semnalează raportul CE.

România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme, se arată în raportul Comisiei Europene. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.

Stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung fac parte din criteriile de convergență.

Până acum, niciunul dintre statele menționate anterior nu îndeplinește toate criteriile de aderare la zona euro.

Bulgaria îndeplinește toate criteriile, cu excepția unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`