Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a avertizat că țara noastră nu este ferită de potențiale atacuri teroriste. Totodată, acesta a dezvăluit că aproximativ 70% din persoanele interzise în România au legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic.
Conform SRI, 246 de persoane nu au obținut dreptul de a intra în România în 2015, iar alte 9 au fost declarate indezirabile şi expulzate de pe teritoriul naţional, fiind suspectate de contacte cu fenomenul terorist.
De asemenea, șeful SRI a precizat că instituția pe care o conduce are în vizor 9.000 de persoane care sunt interzise în România.
“Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. (…) Sunt persoane date în consemn la frontieră, ca să folosesc o expresie uzuală. În ceea ce priveşte profilul acestor persoane, ţin să subliniez faptul că aproximativ 70% din acestea sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul reţelei teroriste Daesh (n.r. – Statul Islamic, ISIS). Aceşti indivizi provin în special din Iran, Irak, Siria şi Pakistan. Le cunoaştem trecutul şi intenţiile, iar această cunoaştere se datorează muncii informativ-operative a SRI şi parteneriatelor pe care noi le avem, atât cu serviciile româneşti, cât şi cu cele din străinătate. Toate aceste acţiuni ale SRI se încadrează în principala menire a acestei instituţii – prevenţia”, a declarat Eduard Hellvig pentru Adevărul.
Referitor la Sistemul Naţional de Alertă Teroristă, acesta a fost menţinut la nivelul albastru-precaut, a menționat directorul Serviciului.
“Vă rog să reţineţi că, în actualul context european de securitate, Serviciul şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a României şi a aliaţilor săi. De asemenea, SRI şi-a accelerat schimbul de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT, cât şi cu serviciile partenere. Colegii noştri de la Antitero lucrează la foc continuu încă de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal şi instituţional, care contribuie la acest „albastru precaut”. În spatele normalităţii, vă asigur că există multă muncă şi, adesea, riscuri asumate atât de ofiţerii noştri, cât şi de colaboratorii noştri instituţionali”, a mai declarat Hellvig.