România, locul 1 în UE la decese din cauze prevenibile și tratabile. Speranța de viață e mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre

România, locul 1 în UE la decese din cauze prevenibile și tratabile. Speranța de viață e mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre
Foto simbol: Pixabay

​România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în UE 2023, citat de HotNews. De asemenea, speranța de viață în țara noastră e mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre.

România, locul 1 în UE la numărul de decese din cauze prevenibile sau tratabile

În 2020, ultimul an pentru care există date disponibile și analizate în raport, în România s-au înregistrat 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, media UE fiind de 180 decese la 100.000 de locuitori.

Tot în 2020, în România s-au înregistrat 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, media UE fiind de 92 decese la 100.000 de locuitori.

Principalele cauze ale mortalității prevenibile au fost COVID-19, bolile cardiace și bolile legate de consumul de alcool. Principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile au fost bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral. Alți factori au fost dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea.

Mortalitatea cauzată de toate tipurile de cancer a reprezentat în 2020 unul din șase decese (16,7%) în România, mortalitatea prin cancer fiind peste media UE. Raportul mai arată că accesul la terapii noi în România se produce cu întârziere față de restul Europei.

Ce fonduri se alocă pentru Sănătate

Potrivit raportului Starea Sănătății în UE, citat de HotNews, cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor în România rămân cele mai scăzute dintre țările UE, în timp ce numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate – doar unul din trei români plătește asigurare de sănătate.

România a cheltuit, în 2021 (cele mai recente date), 1.663 de euro cu sănătatea pe cap de locuitor – cea mai mică sumă dintre țările Uniunii, media UE fiind de 4.030 de euro.

În schimb, cheltuielile românilor din propriile buzunare sunt ridicate – 21%, media UE fiind de 15%. În 2022, 18% dintre români au susținut că au trebuit să plătească suplimentar sau să dea un cadou pentru medic sau asistentă. Este cea mai ridicată rată din UE, media fiind 4%.

Datele despre speranța de viață în România

Raportul citat de HotNews mai arată că speranța de viață la naștere în România e a treia cea mai scăzută din Uniune și cu 5,4 ani mai mică decât media UE.

Speranța de viață la naștere în România era în creștere până în 2019, însă pandemia a dus la o scădere abruptă – de 2,8 ani, la 72,8 ani între 2019 și 2021.

În 2022, aceasta a recuperat doar 0,3 ani, rămânând mult sub nivelul pre-pandemic, când era de 75,3 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`