România, la un pas de o dublă pandemie. Radu Țincu: „Ne aflăm într-o situație în care transmiterea virusului este destul de intensă”. Ce complicații poate aduce coinfecția gripă – Covid-19 (VIDEO)

România, la un pas de o dublă pandemie. Radu Țincu: „Ne aflăm într-o situație în care transmiterea virusului este destul de intensă”. Ce complicații poate aduce coinfecția gripă - Covid-19 (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

Medicul Radu Țincu, șef de secție Toxicologie la Spitalul Floreasca, vorbit despre numărul crescut al cazurilor de gripă din țară, într-o intervenție pentru emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac. Radu Țincu a spus care e cauza pentru care cazurile de gripă cresc atât de mult în această perioadă.

“Ne aflăm într-o situație în care transmiterea virusului este destul de intensă și acest lucru este cauzat, pe de o parte, de sezonalitate, pe de altă parte, de condițiile meteorologice și nu în ultimul rând, de o vaccinare deficitară a populației. La nivel european, am asistat la o rată de vaccinare mai scăzută comparativ cu anii precedenți, în ceea ce privește gripa, și, într-adevăr, faptul că în timpul pandemiei cazurile de gripă au fost foarte rare, pentru că au fost măsuri sanitare impuse, purtarea măștii de protecție, distanțarea socială, toate aceste lucruri au dus, parcă, la ștergerea din mintea oamenilor a faptului că se pot îmbolnăvi de gripă. Partea tristă este că mulți din ei sunt spitalizați, chiar în terapie intensivă, și că s-au înregistrat deja zeci de decese în rândul pacienților, atât cei cu boli cronice, dar și în rândul pacienților pediatrici”.

Sunt asaltate în această perioadă unitățile de primiri urgențe?

Medicul a fost întrebat dacă unitățile de primiri urgențe sunt asaltate în această perioadă.

“Este o perioadă a virozelor respiratorii, foarte mulți din cei evaluați la camerele de gardă primesc tratament simptomatic la domiciliu. Spre deosebire de alte patologii infecțioase, pentru gripă există tratament. Există un antiviral care se administrează la domiciliu, dar sunt și cei care au anumite boli cronice, în special pulmonare sau cardiovasculare, care se decompensează în urma acestei îmbolnăviri și au nevoie de internare în spital sau chiar de măsuri de terapie intensivă.

Trebuie să vă spun faptul că există și cazuri de coinfecție gripă – COVID-19, lucru care nu face decât să îngreuneze și mai mult evoluția unui astfel de pacient”.

De unde poate fi luat un antiviral

Radu Țincu a mai fost întrebat și de antiviral, dacă îl pot lua doar din spital sau se găsește și în farmacii.

„Se găsește și în farmacii și se poate elibera chiar de către medicul de familie. Testele de gripă sunt și ele disponibile și sunt teste rapide care pot pune în evidență prezența virusului gripal A și B. Doar că atunci când avem simptomatologie sugestivă pentru gripă, ar trebui să ne testăm și ulterior să luăm legătura cu medicul de familie, care ne poate prescrie antiviralul, dar și tratamente simptomatice anti febră sau pentru cei care dezvoltă tuse, există antitusive. E important să luăm aceste medicamente simptomatice, pentru că de foarte multe ori simptomele care îi sperie pe oameni sunt legate de aceste manifestări respiratorii și ele trebuie să fie controlate”.

Ce complicații poate aduce coinfecția gripă – COVID-19

Medicul Radu Țincu a vorbit și despre coinfecția gripă – COVID-19, ce complicații poate aduce această combinație de virusuri.

“Vă dați seama că discutăm de două virusuri care au același loc de desfășurare. Avem o afectare pulmonară susținută de două infecții concomitente. Discutăm de bronhopneumonie virală. Sunt pacienți care dezvoltă inflamație pulmonară și necesită chiar intubație și ventilație mecanică.

Ceea ce este important să spunem este faptul că toți pacienții aceștia care au fost spitalizați în terapie intensivă, îmbolnăviți de gripă, nu erau vaccinați și din nou se revine la ideea vaccinării și ne întoarcem la discuția din timpul pandemiei, chiar dacă la COVID-19 era un vaccin nou, iată că la gripă avem un vaccin care și-a dovedit eficiența și siguranța zeci de ani. Și cu toate acestea, există această reticență în a ne vaccina, reticență care duce la apariția unor îmbolnăviri severe, iar în rândul populației generale, să știți că și dacă nu este o îmbolnăvire ce necesită spitalizare faptul, că 5-6 zile ai febră, tușești, ai dureri musculare, sunt simptome care sunt supărătoare și care ar fi putut fi evitate prin vaccinare”.

E prea târziu să te vaccinezi acum?

Radu Țincu a mai fost întrebat dacă acum când sunt deja foarte multe cazuri, e prea târziu pentru vaccinare sau încă ne mai putem vaccina.

„Nu este prea târziu pentru vaccinare, pentru că știm foarte clar că anticorpii apar undeva după o perioadă de 14-20 de zile de la vaccinare.

Se pare că vârful acestui episod gripal este undeva la jumătatea lunii februarie, deci mai avem posibilitatea să ne vaccinăm. Dar dacă nu ne-am vaccinat, cred că ar trebui măcar să respectăm anumite măsuri de siguranță. Faptul că purtăm mască de protecție în mijloacele de transport în comun, unde lumea tușește, unde strănută, e o măsură care ne protejează pe noi de a ne îmbolnăvi, iar atunci când suntem bolnavi, ar trebui să rămânem la domiciliu pentru a nu răspândi virusul gripal în comunitățile în care mergem”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)