România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani, în urma încălzirii globale
Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat o nouă modalitate inovatoare de a măsura impactul real al încălzirii globale. Potrivit acestora, România este pe lista țărilor care vor „pierde” zile de vreme confortabliă până la începutul secolului viitor.
Zilele de vreme confortabilă sunt cele în care sunt între 10 și 25 de grade Celsius
Folosind date din 50 de modele climatice diferite, cercetătorii americani au stabilit cum va crește sau scădea până în anul 2100 numărul de „zile în aer liber” în diferite destinații din întreaga lume.
Aceste „zile în aer liber” se referă la perioade de 24 de ore în care temperaturile sunt suficient de plăcute pentru ca majoritatea oamenilor să facă activități în aer liber, de lucru sau de agrement.
Sunt zile în care nu este nici prea cald sau prea frig și nu au loc fenomene meteorologice extreme. Oamenii de știință spun că în aceste zile, temperatura aerului trebuie să se situeze aproximativ între 10 și 25 de grade Celsius.
Un instrument online dezvoltat de cercetătorii de la MIT le permite oamenilor să-și seteze propriul interval de temperatură atunci când verifică datele din țara lor, pe baza a ceea ce cred ei că reprezintă vremea confortabilă.
Potrivit datelor MIT, Balcanii vor fi probabil una dintre cel mai puternic afectate regiuni din Europa. Aflată la nordul acestei regiuni, România va pierde în următorii 76 de ani 12 zile ideale de stat în aer liber pe an.
Totuși, țara noastră stă mai bine la acest capitol față de celelalte țări din regiune. Asta pentru că, în același interval de timp, Albania va pierde 30 de zile, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Kosovo 19 zile și Bulgaria 17 zile.
Un pic mai la sud, Grecia ar putea pierde 37 de zile în aer liber pe an până în 2100 din cauza căldurii extreme între mai și septembrie, potrivit studiului MIT, citat de Libertatea.