România înregistrează de departe cele mai mici cifre COVID din Europa. Cum arată graficele înainte de votul din Parlament pentru adoptarea certificatului verde (FOTO)

România înregistrează de departe cele mai mici cifre COVID din Europa. Cum arată graficele înainte de votul din Parlament pentru adoptarea certificatului verde (FOTO)
Brașov, decembrie 2021 / Foto: Andi Miron

De câteva săptămâni, România se menține în zona „verde”, în timp ce restul statelor din Europa sunt pe „roșu”, cu infectări confirmate pe bandă rulantă. La finalul săptămânii trecute, România a atins un nou record pozitiv în ceea ce privește numărul mediu de infectări cu SARS-COV-2 raportate la milionul de locuitori. Țara noastră este ultima din Europa în topul negativ, cu doar câteva zeci de infectări.

Danemarca este lider din acest punct de vedere, cu o medie de peste 2.000 de infectări zilnice. Liechtenstein, Marea Britanie, Monaco, Elveția, Slovacia și Irlanda înregistrează aproape 2.000. De asemenea, Belgia, Norvegia, Olanda și Franța se situează în jurul cifrei de 1.500 de infectări zilnice.

Și vecinii din regiune consemnează cifre mult mai mari: Moldova, Serbia, Muntenegru și Bulgaria.

România are cele mai puține infectări cu SARS-COV-2 și cea mai mică rată de vaccinare anti-COVID-19

Danemarca are o rată de vaccinare de 77%, Marea Britanie de 70%, Franța de 72%, Italia de 75%, SUA de 61%, Elveția de 67%, Austria de 71%, Portugalia de 88%, Suedia de 71%, Olanda de 74%, Belgia de 76%. În România, 40% din populație a primit cel puțin o doză de ser anti-COVID-19. Vaccinați integral sunt doar jumătate, adică 20% din populație.

De asemenea, toate județele țării sunt în scenariu verde, de mai bine de o lună de zile. Dintre cele 263 de orașe ale României, doar unul mai avea duminică rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, Curtici, din Arad, 3,01 la 1.000 de locuitori, deci 0,3%. În ciuda contextului epidemiologic favorabil, măsurile nu au fost relaxate semnificativ. Accesul în diverse locații se face în continuare, strict în baza pașaportului verde.

Toate acestea, în timp ce România bifează cifrele asemănătoare cu cele din vară, iar Guvernul României intenționează să extindă certificatul verde, pentru ca mai mulți români să fie nevoiți să se vaccineze. Astfel, după ce a condiționat accesul în restaurante, magazine și săli de fitness, executivul are în vedere și concedierea persoanelor nevaccinate anti-COVID-19.

România, loc fruntaș în Europa, la imunitate naturală

Potrivit unui studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra, citat de cotidianul The Times, România are cel mai mare procent al populației imunizată natural, adică aproximativ 70%.

La începutul crizei COVID, medici epidemiologi și diverși cercetători din România, respectiv decidenți politici au estimat că este nevoie de aproximativ 60-70% din populație „trecută prin boală”, deci imunizată natural, pentru ca pandemia să treacă pe un trend descendent.

Rămâne de văzut cum vor arăta datele în perioada următoare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se așteaptă ca cifrele să crească și în România, în ianuarie, în contextul valului 5.

De-a lungul crizei COVID-19, diverși specialiști în domeniu s-au contrat pe tema eficienței și necesității și mai ales a obligativității administrării serurilor. Printre experții care au opinat pe marginea acestui subiect se numără și Luc Montagnier, câștigător al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2009.

„Chiar și vara trecută, chiar și fără vaccinuri, infecțiile scăzuseră. Vaccinul, după cum știm, nu ne protejează de transmiterea virusului.

Nu ar trebui să fim vaccinați în timpul unei pandemii, deoarece virușii se schimbă pentru a scăpa de sistemul nostru imunitar. Natura, chiar și față de viruși, știe să creeze armonie. Dacă virusul nu ar fi fost manipulat de vaccinuri, cred că s-ar fi slăbit deja (…)”, a declarat expertul în urmă cu câteva luni, într-un interviu pentru Margherita Enrico.

PNL cere adoptarea cât mai rapidă a certificatului verde pentru condiționarea accesului la locul de muncă

Peste 15 milioane de doze de ser anti-COVID-19 au fost administrate în România, de la începutul crizei. Guvernul Cîțu a comandat 120 de milioane de doze. Fostul premier susține că statul nu ar trebui să achite testele gratuite pentru angajați, pentru că aceștia se pot vaccina anti-COVID-19 „gratis”.

„Trebuie să pornim de la ce am dorit cu acest certificat verde, de a crește rata de vaccinare. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare n-o să mai crească”, a declarat Florin Cîțu, la începutul lunii decembrie.

Totuși, potrivit surselor politice, certificatul verde Guvernul Nicolae Ciucă (PSD + PNL + UDMR) ar urma să-şi asume răspunderea în Parlament pe proiectul certificatului verde. Este o procedură simplificată care ar grăbi procesul de adoptare a legii.

În acest context, marți, 21 decembrie, la 32 de la izbucnirea Revoluției Române, la București, se anunță un protest de amploare în fața Parlamentului, împotriva adoptării certificatului verde. Manifestația este organizată de mai multe organizații neguvernamentale, iar partidul AUR a anunțat că va fi prezent cu mii de membri și simpatizanți din toată țara.

Obiectivul asumat de Guvernul României în fața Comisiei Europene: 90% din populație vaccinată anti-COVID-19 până în 2023

La începutul lunii noiembrie, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că la Guvern există un proiect care se referă la țintele de acoperire vaccinală pentru 2022 și 2023. Peste 90% din populație urmărește Guvernul României să vaccineze anti-COVID-19, informații confirmate de către colonelul Valeriu Gheorghiță.

„Obiectivele specifice sunt: primul, pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic.

Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia generală cu vârsta mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% populaţia generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani”, a mai explicat secretarul de stat.

Pfizer a anunțat deja că pregătește pentru administrarea dozei 4 de ser. Între timp, cetățenii români așteaptă ca medicamentele antivirale, eficiente împotriva COVID-19 să fie introduse în farmacii, pentru a împiedica manifestarea formelor medii și severe de boală, respectiv internările în spital și decesele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`