România, în topul statelor UE cu cei mai mulți liber profesioniști

România, în topul statelor UE cu cei mai mulți liber profesioniști
Foto: Unsplash.com

La nivelul Uniunii Europene, 18 milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani erau liberi profesioniști în 2019. Dintre statele membre, România ocupă un loc fruntașdin acest punct de vedere, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.

Pe primul loc în topul statelor membre cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu este Grecia, cu 21% din totalul persoanelor angajate. Pe locul secund este Italia, cu 15%, iar podiumul este completat de Polonia și România, ambele cu 14%, se arată în raportul meționat.

Danemarca și Luxemburg, statele din UE cu cei mai puțini liber profesioniști

De partea cealaltă, Danemarca și Luxemburg sunt țărilecucel mai mic număr de persoane liber profesioniste,doar 4% din totalul persoanelor active în câmpul muncii. De asemenea, Germania și Suedia se află și ele în coada clasamentului, cu 5% liber profesioniști.

La nivel european, 19% din totalul lucrătorilor pe cont propriu activează în sectorul „agricultură, forestier și pescuit”, 14% în sectorul „comerțul angro și cu amănuntul, repararea vehiculelor cu motor și motocicletelor”, respectiv în „activități profesionale, științifice și tehnice”, 11% în „construcții” și 7% în „activități în domeniul sănătății umane și asistenței sociale”.

Ce înseamnă de fapt „liber profesionist”

Deseori, se face o confuzie între liber profesionist și șomer sau liber profesionist și persoană fizică autorizată (PFA).

Un liber profesionist este o persoană care desfășoară în mod independent o activitate reglementată de un organism profesional, cu legislație specifică. În acestă categorie intră electricienii, instalatorii, programatorii, actorii, pictorii, fotografii etc.

Pentru un liber profesionist, spre deosebire de un angajat, diferența o face capacitatea de asuma riscul. Zilele nemuncite se reflectă puternic în buzunar.

Sprijin de la stat pentru angajați și angajatori

În 29 mai 2020 a fost publicată o ordonanţă de urgenţă (OUG 29/2020) care prevede câteva măsuri de sprijin pentru angajatori începând cu 1 iunie 2020.

Aceasta vine cu o serie de facilități pentru angajați și angajatori, măsuri necesare pentru depășirea crizei Covid-19. Astfel, Guvernul oferă subvenţii pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani sau persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani.

Concret, angajatorii care în perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– au vârsta peste 50 de ani;
– raporturile de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă;
– sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă;
– primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– au vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani;
– sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă;
– primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”