România, în carantină parțială. Ce efecte au avut astfel de măsuri în alte țări din UE

România, în carantină parțială. Ce efecte au avut astfel de măsuri în alte țări din UE
FOTO: Pixabay.com

Începând din 9 noiembrie, în România au intrat în vigoare noi restricții, printre care și portul obligatoriu al măștii de protecție în spațiile publice, dar și restricționarea circulației pe timp de noapte. Măsurile sunt luate în contextul pandemiei de COVID-19, iar țara noastră nu este singura care se confruntă cu o astfel de situație. Franța și Germania spre exemplu, sunt alte două state care au intrat în carantină parțială. Efectele măsurilor pot fi unele controversate în anumite țări, unde au mai existat și proteste față de regulile sanitare.

Pentru a combate efectele pandemiei asupra sistemului de sănătate și a populației, Guvernele din țările europene au recurs la o serie de măsuri mai stricte, prin care să limiteze transmiterea comunitară a noului coronavirus.

Ce presupune carantina parțială în România

Noile măsuri, luate de către autorități presupun:

Restricționarea circulației pe timp de noapte, în intervalul orar 23.00 – 05.00. În această perioadă oamenii se pot deplasa cu adeverință de la locul de muncă sau nu declarație pe proprie răspundere și doar pentru anumite motive:

În interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

Pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

În afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

Din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Magazinele se închid la ora 21.00, excepție făcând farmaciile și benzinăriile.

Piețele în spațiu închis nu mai funcționează, acestea fiind mutate în zone descoperite.

Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, pe întreg teritoriul țării.

Toate școlile din România trec în scenariul roșu.

Cum au fost afectate țările din UE de măsurile luate în cel de-al doilea val al pandemiei

Turismul, economia și mai ales traiul cetățenilor au fost afectate de măsurile luate în timpul pandemiei, atât în primăvara anului 2020, cât și în luna noiembrie, odată cu cel de-al doilea val de infectări. Potrivit schengenvisainfo.com, iată cu ce probleme s-au confruntat câteva dintre statele europene:

Austria

Începând cu data de 3 noiembrie, în circulația în timpul nopții este restricționată în intervalul 20.00 – 06.00, măsura fiind valabilă până la finalul lunii în curs. Cetățeni austrieci pot circula în timpul nopții cu anumite motive, clare și specifice precum deplasarea la și de la locul de muncă.

Franța

Președintele Emmanuel Macron a anunțat în cursul săptămânii trecute că Franța intră în cea de-a doua etapă de carantină, de la începutul pandemiei. Frontierea cu țările europene au rămas deschise, dar au fost închise restul, iar circulația în Franța a fost limitată doar la motivele importante, precum cumprpturile de primă necesitate, mersul la școală sau la locul de muncă.

Germania

În Germania, restricțiile sunt chiar mai dure față de prima etapă a pandemiei. În țară sun restricționate inclusiv deplasarea în afara localităților, dar și înnoptarea la hoteluri fără un motiv întemeiat. Cetățenii care se întorc dintr-o zonă de risc vor fi nevoiți să prezinte un test negativ pentru COVID-19, iar apoi să intre în autoizolare până când primesc rezultatul negativ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`