România intră în Schengem aerian (și maritim) din 31 martie. Prin urmare, controalele din aeroporturi vor fi ridicate. Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că structurile MAI s-au pregătit pentru a compensa lipsa controalelor sistematice. Acesta a precizat că numărul forțelor a fost suplimentat și a explicat modul în care se vor desfășura controalele inopinate.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Prin aderarea României la Schengen, cetățenii care circulă spre statele Schengen și dinspre ele nu vor mai fi supuși controlului sistematic la punctul de frontieră cum se va întâmpla până mâine, mâine fiind ultima zi.
Odată cu intrarea în Schengen și ridicarea controalelor la nivel aerian și maritim, cetățenii, după ce trec de controlul de securitate, se vor deplasa spre porțile de îmbarcare. În toată această zonă ei vor circula fără un control sistematic. Deci acele ghișee care funcționează până mâine, de duminică, la ora 00.00, vor fi ridicate iar colegii mei – Poliția, Poliția de Frontieră, Jandarmeria – vor acționa fără un loc anume destinat. Vor fi câteva puncte de lucru, dar ele au alt rol față de ce e azi.
Suntem pregătiți, am desfășurat o gamă largă de activități pentru a ajunge aici și cred că e un moment important pentru toți cetățenii României”, declarat Bogdan Despescu.
Întrebat despre controale inopinate, acesta a explicat: „Vreau să transmit cetățenilor că nu au alte obligații în plus. (…) Ei trebuie să fie în posesia unui act legal de călătorie. După ce trec de controlul de securitate, vor circula fără probleme în tot spațiul până la poarta de îmbarcare, dar în acest spațiu colegii mei vor putea verifica aleatoriu, în funcție de datele, analizele de risc, suspiciuni sau semnalări orice persoană. Și va fi supusă unui control ca și până azi. I se va solicita actul de idnetitate (…) și dacă nu sunt probleme, va continua călătoria ca până acum. Dacă sunt probleme, se verifică în linia a doua problema și încercăm să clarificăm în timp foarte foarte scurt. Dacă persoana respectivă are o problemă judiciară sau de altă natură, va urma calea legală”.
„Suntem siguri că anumite persoane vor încerca să profite de această facilitate, de aceea structurile MAI au organizat mai multe activități și sunt în curs măsuri care să compenseze lipsa controalelor sistematice.
Venim cu forțe suplimentare în aeroport. Aceste echipe vor verifica persoanele care fac obiectul activității noastre. Sistemul dezvoltat va fi un instrument rapid și simplu pentru colegi și va crea o modalitate de a nu întârzia persoanele care circulă legal”, a mai declarat secretarul de stat Bogdan Despescu, pentru B1 TV.