România iese oficial din starea de urgență. Șapte reguli de distanțare socială pe care trebuie să le respectăm în continuare

România iese oficial din starea de urgență. Șapte reguli de distanțare socială pe care trebuie să le respectăm în continuare

România iese oficial din starea de urgență la data de 15 mai, impusă ca urmare a pandemiei de coronavirus. Potrivit autorităților, începând cu ziua de sâmbătă măsurile de izolare şi distanţare socială vor fi relaxate gradual. Asta înseamnă că nu ne întoarcem la o viață complet normală, ci că vor exista mai multe reguli de respectat. Printre acestea se numără distanțarea socială, purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun sau părăsirea localității doar în scopuri precise.

Regulile de distanțare socială caretrebuierespectate, după ce România iese din starea de urgență

Manifestările și adunările publice vor fi interzise și după 15 mai. Autoritățile au spus că după jumătatea lunii mai românii vor putea să se miște mai liber în spațiile publice, însă acest lucru nu va însemna că se va reveni la normalitatea dinaintea crizei provocate de noulcoronavirus.

1. Se va respecta distanțarea de cel puțin un metru și jumătate între persoane atunci când se va merge la supermarket, la bancă, în instituții sau în orice alt loc.

2. De asemenea, copiii nu se vor putea juca în grup pe terenurile de sport sau în parcuri și grădini publice.

3. Potrivit premierului Ludovic Orban, oamenii pot ieși din locuințe fără declarația pe proprie răspundere, dar nu se vor forma grupuri de mai mult de trei persoane.

4. De asemenea, mișcarea fizică se poate face individual sau cu cel mult una-două persoane. Asta înseamnă că activitățile sportive de grup, precum competițiile de orice fel sau mersul la sala, rămân interzise.

„Anunţul preşedintelui este clar. Se vor elimina restricţiile la libera circulaţie. Cetăţenii se vor putea mişca liber, vor putea ieşi din casă. Această măsură se aplică tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor de peste 65 de ani. Sigur că vor trebui respectate nişte reguli, reguli de distanţare fizică, să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane, să poarte mască. Să poarte măşti la birou, spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă”, a spus Orban pentru B1 TV.

5. Și elevii care se află în ani terminali și trebuie să susțină în acest an examenele naționale vor fi nevoiți să respecte niște reguli, cum ar fi:drumul parcurs din curtea școlii până la intrarea în școală va fi marcat, astfel încât să se respecte distanțarea socială,în clasă vor fi maximum zece elevi, situați la aproximativ 2 metri unul de altul,dar și alte reguli.

6. De asemenea și saloanele de înfrumusețare urmează să se redeschidă după data de 15 mai.Patronii și angajații saloanelor de înfrumusețare ar urma să respecte anumite reguli în timpul stării de alertă, cum ar fi: dezinfectarea spațiilor, echipamente de protecție sau chiar separatoare pentru scaunele clienților sunt câteva dintre măsurile care se vor respecta.

7. După 15 mai, se redeschid și bisericile. Și aici vor fi respectate reguli de distanțare socială.Purtătorul de cuvânt alBOR, Vasile Bănescu, a precizat cum vor fi respectate regulile în biserici.Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană.La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș. Ulterior, slujbele vor putea fi ținute afară, cu păstrarea distanței fizice rezonabile, a mai spusVasile Bănescu

Klaus Iohannis: România iese din stare de urgență în 15 mai

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat în data de 21 aprilie că România iese din stare de urgență la data de 15 mai , făcând totodată precizarea că vor fi câteva reguli de distanțare socială ce trebuiesc respectate în continuare, chiar dacă pericolul major al pandemiei de COVID-19 a trecut.

”Relaxarea va fi făcută în paşi, nu va fi făcută deodată, pentru că specialiştii ne spun că virusul nu dispare. Măsurile de relaxare vor fi graduale. La început vor fi posibile activităţi cu risc mic de contaminare cu acest viru”, spunea șeful statului.

Iohannis a mai atras atenția că este important să înţelegem că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi responsabilitatea va reveni fiecăruia dintre români.

Măștile de protecție, obligatorii începând cu data de 15 mai

Așa cum precizam, după 15 mai, România iese din starea de urgență impusă pe fondul pandemiei de coronavirus și astfel se va renunța la restricțiile privind deplasările individuale în spațiile publice. Totuși rămân în vigoare mai multe reguli de distanțare socială și devine obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

”Una dintre măsuri este cea cu masca de protecție. Am decis ca după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când această pandemie va fii sub control și nu mai există riscul infectării”, spunea Klaus Iohannis la data anunțării ieșirii României din starea de urgență.

România va produce măști și combinezoane.Ludovic Orban: Căutăm soluții să asigurăm și materialul necesar

În același context, premieurlLudovic Orbana declarat, în data de 29 aprilie, că mai multe companii românești vor produce măști și combinezoane. Deocamdată, materialul necesar este importat, dar se vor găsi soluții pentru ca acesta să fie, de asemenea, fabricat în România. Orban a mai spus că măștile de protecție se vor comercializa„la prețuri competitive, adică prețuri care le vor face atractive”.Anterior,Ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirmase că o mască ar urma săcoste în jurde2 lei.

Despreproducția de combinezoane, premierul a spus că au fost autorizate 19 companii. Acesta a dat asigurări că vor fi găsite soluții pentru a se produce și materialul necesar.

Circulația între localități va fi condiționată și după 15 mai

Dacă în interiorul localității se va putea circula liber, deplasarea între localități va fi condiționată și după 15 mai, fiind nevoie de declarație.

„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei. Nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios”, a fost anunțul Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`