România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
Cercetătorii români au demarat un proiect prin care vor să vadă dacă stridiile se pot dezvolta şi la noi. Împreună cu specialiştii din Italia au adus exemplare de mici dimensiuni pe care le vor monitoriza timp de 12 luni. Momentan, în România, stridiile sunt doar din import, se găsesc în câteva magazine din ţară, iar un kilogram depășeşte 200 de lei.
Stridiile au 3-4 cm, dar specialiştii speră ca, după un an în Marea Neagră, acestea să ajungă la 10 cm
Patru cuşti pline cu stridii aduse din Marea Adriatică au fost lăsate în adâncul Mării Negre. Acolo vor sta timp de un an, pentru a vedea cum se aclimatizează și în marea noastră.
„Un sistem long line, în mare deschisă, este la aproximativ 3 km de ţărm. Constă într-o funie mai groasă care este balizată, este pusă la suprafaţa apei şi este susţinută de nişte flotori”, spune Victor Niţă, cercetător INCDM.
Cuştile au fost puse la 3 şi 5 metri adâncime, dar vor fi verificate periodic, astfel încât biologii să vadă care este adâncimea optimă pentru dezvoltarea stridiilor.
„Acum, stridiile au 3-4 cm, dar specialiştii speră ca, după un an în Marea Neagră, acestea să ajungă la 10 cm şi să cântărească 50-60 de grame”, potrivit Digi24.
Experimentul este desfășurat de biologii Institutului de Cercetări Marine, în colaborare cu un specialist din Italia.
„Cred că se vor acomoda bine pentru că temperatura, salinitatea şi posibilităţile de fitoplancton din apă sunt identice cu cele din Marea Adriatică, de unde provin stridiile şi unde au fost crescute.
Singura diferenţă este că aici sunt curenţi marini puternici”, explică Leonardo Aguiari, biolog marin din Italia. „Acum testăm o tehnologie italiană, cuştile astea, să vedem dacă e propice pt Marea Neagră”, spune Mirel Crivăt, laborant INCDM.