Din păcate, țara noastră este pe ultimul loc în Europa la capitolul donării de sânge. Cu toate că sunt conștienți că pot salva mulți bolnavi, se pare că oamenilor le este frică.
Un studiu recent a constatat că doar un sfert dintre cei care locuiesc în mediul urban au făcut acest gest cel puțin o dată în viață.
Viaţa bolnavilor care trebuie operaţi este pusă în pericol. Medicii susțin că situația este foarte grea în timpul verii, când oamenii pleacă în vacanță, iar uneori operațiile trebuie amânate din cauza lipsei de sânge.
Se pare că în prima lună de vară doar 150 de persoane au donat sânge în centrul de donare al Spitalului Universitar din București.
„Atunci când nu există cantitatea necesară de sânge operația poate să fie amânată, donarea de sânge se face în România la standarde corespunzătoare”, a declarat Prof. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie, notează stirileprotv.ro.
Chiar dacă nevoia de sânge este foarte mare în fiecare spital din țară, puțini sunt cei care donează. Conform unui sondaj realizat de Asociația Română de Marketing și Cercetare de Opinie, 56% dintre români au temeri legate de actul donării, sunt reticenți și nu donează. Aceștia au frică de ace, de sânge, manifestă teamă de spitale, de posibilitatea de a lua o boală sau infecţii din centrele de donare.
De asemenea, 4 din 10 persoane din mediul urban au susținut că au donat sânge vreodată, însă doar 17% în ultimul an.
32% dintre participanții la studiu au punctat lipsa informaţiilor referitoare la donarea de sânge, iar 18 % au spus că nu sunt motivaţi, dacă nu trebuie să doneze pentru cineva apropiat.