România este pe locul 9 în UE la risipa alimentară. Fiecare român risipește anual circa 110 kilograme de mâncare
România ocupă locul nouă în UE la capitolul risipă alimentară. Potrivit statisticilor europene, fiecare român aruncă în fiecare zi câte o porție de mâncare, ceea ce înseamnă 6.000 de tone de alimente pe zi, informează Libertatea.
Potrivit discuțiilor purtate în cadrul evenimentului „Leftovers”, care a avut loc marți la București, anual românii rispesc 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor (adică circa 300 de grame de mâncare în fiecare zi).
Legea împotriva risipei alimentare nu este tocmai eficientă pentru că vizează mai ales marile lanțuri comerciale, unde risipa este mult mai mică în comparație cu cea a gospodăriilor.
În retail se produce 7% din risipa alimentară, în timp ce în gospodării 49%. Alte 37 de procente se pierd în industria alimentară, 5% în alimentația publică și doar 2% în sectorul agricol.
Florin Căpățână, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a declarat că ar trebui gândite niște deduceri fiscale pentru cei care fac donații de alimente:
”Toate marile lanţuri de magazine au programe de sustenabilitate, de caritate, care pun la dispoziţia oamenilor nevoiaşi nişte produse. În momentul acesta, vorbim de o donaţie. În lege se prevede însă şi posibilitatea vânzării către ONG-uri a alimentelor cu termenul de expirare apropiat. Aici apare o problemă. Noi vindem aceste produse, dar cine îşi asumă responsabilitatea securităţii alimentare a acestor produse după ce ele pleacă de la noi. Teama mea mare este să nu se ajungă ca aceste produse să determine toxinfecţii alimentare unor copii, unor bătrâni, că ei sunt, de regulă, în zona aceasta de ajutor”.