România este membru cu drepturi depline al Schengen. Cum au sărbătorit ministrul român de interne și omologul său bulgar
Începutul noului an vine cu beneficii majore pentru România care, începând cu 1 ianuarie 2025 este membru cu drepturi depline al Schengen. Cu scopul de a celebra această reușită, ministrul de interne Cătălin Predoiu și omologul bulgar Atanas Ilkov au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră dintre cele două ţări, în primul minut al Anului Nou 2025. Oficialii români și bulgari au fost prezenți la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, pe podul peste Dunăre, potrivit Libertatea.
După 18 ani de când România și Bulgaria au intrat în Uniunea Europeană se pot bucura de aderarea deplină la spațiul Schengen, controalele la frontierele terestre interne fiind eliminate în noaptea de Revelion 2025.
Declarațiile ministrului de interne Cătălin Predoiu după aderarea la Schengen
România a celebrat prima victorie pe 31 martie 2024, atunci când a intrat cu frontierele aeriene şi maritime în Schengen. Acum şi graniţele terestre aparțin de spațiul Schengen, astfel că la frontiera cu Bulgaria și Ungaria nu vor mai fi controale la pașapoarte ori cozi la TIR-uri și camioane.
„Este cu adevărat un moment istoric, un moment plin de semnificații politice, dar și cu consecințe practice deosebite pentru fiecare cetățean român, pentru companiile românești și cele bulgare, pentru companiile care operează în cele două țări, pentru țările noastre și pentru Europa”, a spus Cătălin Predoiu.
Ministrul de Interne a subliniat că, acum, integrarea României în Uniunea Europeană „este deplină și irevocabilă”.
„Trăim un moment încărcat de lumină și, deși afară este noapte, suntem la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, acest fapt istoric pe care îl împlinim cu toții aduce lumină și bucurie în casele tuturor românilor și bulgarilor. Să primim și să trăim acest moment cu inima deschisă și cu mare încredere în viitorul european al României și al Bulgariei”, a adăugat Predoiu.
Controlul a fost eliminat în 40 de puncte de graniță
Până acum, toate mașinile și TIR-urile care traversau granița erau supuse unui control obligatoriu. De la 1 ianuarie 2025, după intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, se va trece liber, fără să mai fie nevoie de verificarea documentelor de călătorie de către Poliția de Frontieră. Astfel, persoanele care vin în România din celelalte state membre Schengen sau pleacă din România spre celelalte state membre Schengen vor călători similar ca în interiorul țării.
În total, sunt 40 de puncte de graniță unde a fost eliminat controlul.
La frontiera dintre România și Bulgaria:
- 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele
- 3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat
- 7 cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și Bechet
La frontiera dintre România și Ungaria:
- 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad
- 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai
Pe Dunărea interioară:
- 2 cu specific portuar: Cernavodă și Brăila
Însă, în primele şase luni din 2025, va fi aplicată metoda „analizei riscului”. Aceasta presupune ca în funcție de analiza de risc și de informațiile pe care le au polițiștii, unele mașini sau TIR-uri să fie oprite aleatoriu. Metoda are scopul de a preveni transportul ilegal de imigranţi.
Cele mai tranzitate puncte de frontieră
Vama Nădlac II, de la frontiera cu Ungaria, și vama Giurgiu-Ruse, la frontiera cu Bulgaria erau cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei.