România depune toate eforturile pentru ca donația de vaccinuri anti-COVID-19 să ajungă în Republica Moldova cât mai curând. Maia Sandu: Problema nu e la Chișinău sau la București, ci la producători

Publicat: 19 02. 2021, 17:39
foto: Facebook @ Maia Sandu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a subliniat că autoritățile române depun toate eforturile pentru ca donația de vaccinuri anti-COVID-19 către Republica Moldova să fie inițiată cât mai curând. Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, cu prilejul acordării unui nou sprijin umanitar cu titlu gratuit, demnitarul s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, care a explicat că în ceea ce privește sosirea serului „problema nu este la Chișinău, nu este la București”, ci la producători.

Ce a declarat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

„Pe partea donației din partea României, aici problema e cu producătorii, pentru că e nevoie de un acord special al producătorilor așa încât România să poată să facă această donație. Discutăm cu cel puțin 3 producători, dar până la moment încă nu au fost confirmate toate actele din partea lor, așa încât România să poată să aducă fizic vaccinul în Republica Moldova. Deci problema nu este la Chișinău, nu este la București, dar la producători”, a declarat Maia Sandu, după ceremonia de prezentare a noului lot de asistență umanitară din partea României, potrivit Deschide.md.

România depune toate eforturile pentru ca donația de vaccinuri anti-COVID-19 să fie inițiată cât mai curând, a subliniat Bogdan Aurescu

Ministrul Bogdan Aurescu a explicat că Româniapoartă discuții în acest sens atât cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19, cât și cu Comisia Europeană, discuții care au loc periodic.

„Depunem toate eforturile în așa fel încât această donație de vaccinuri să fie inițiată cât mai curând. Ducem discuții atât cu producătorii cât și cu Comisia Europeană. Discuțiile au loc periodic, iar în ultima periodă au fost destul de multe. Sunt o serie de acorduri care trebuie încheiate, un acord trilateral, unul bilateral. Toate aceste aspecte vor fi clarificate, sperăm, cât mai curând”, a explicat Bogdan Aurescu.

Președinta Maia Sandu a vorbit și despre vaccinurile care ar urma să sosească în Republica Moldova prin intermediul platformei COVAX, ocazie cu care a precizat că acestea ar putea sosi la sfârșitul lunii februarie.

„Inițial am fost informați că la mijlocul lunii februarie va ajunge primul vaccin, după care cei de la COVAX ne-au informat că va ajunge la sfârșitul lunii februarie. Deci sunt lucruri pe care nu le controlăm noi, din păcate. Noi ne dorim ca vaccinul să ajungă cât mai repede, dar sunt anumite probleme la nivelul acestei organizații. Oricum sperăm că la sfârșitul lunii februarie va ajunge prima transșă de vaccinuri prin COVAX”, a precizat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.