România, rău-platnică la Agenția Spațială Europeană: Toate proiectele românești au fost blocate
România a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene pentru că nu și-a plătit cotizația, iar sumele restante depăşesc 50 de milioane de euro. Din aceasta cauză, de la 1 iulie, proiectele românești sunt blocate.
Suma aferentă anului 2017, pe care ţara noastră o are de plătit Agenţiei Spaţiale Europene, este de aproape 23 de milioane de euro. Acestei restanţe i se adaugă încă aproape 35 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit plătiţi anul acesta. Odată cu neplata cotizației și cu suspendarea dreptului de vot, sunt puse sub semnul întrebării și proiectele derulate de entitățile românești.
„Programul ESA este programul internațional cu cel mai bun randament. Peste 80% din contribuția României se întoarce în România, pentru finanțarea unor proiecte câștigate prin competiție internațională. Sunt bani care se întorc în domeniile de vârf, din perspectiva competitivității”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliilor Rectorilor, conform cursdeguvernare.ro.
Cei care pierd din cauza faptului că România nu şi-a achitat contribuţiile sunt universitățile, institutele de cercetare, care, prin competiţie, şi-au câştigat dreptul la finanţare, mediul economic, în special companiile din domeniul IT, dar şi Agenția Spațială Română.
Agenţia Spaţială Internaţională, din care fac parte 22 de state, elaborează și pune în aplicare programul spaţial european, proiecte pentru cunoașterea sistemului solar, dar şi pentru dezvoltarea de tehnologii şi servicii.
România înregistrează restanțe și la plata contribuției la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Restanţele sunt aici de ”numai” două milioane de euro și, deocamdată, nu se pune problema suspendării dreptului de vot.