România Curată: Oricât simpatizăm USR, îi vom trata de aici înainte la fel ca pe oricare alt partid. Nu putem fi garanți ai proiectului
Reprezentanții coaliției România Curată anunță, printr-o postare pe site-ul cu același nume, o separare de USR, devenit între timp de la o mișcare ”născută din energia civică”, un partid politic.
”România Curată, cel mai vizitat portal al societății civile din România, a promovat constant potențiale mișcări politice născute din energia civică a ultimilor ani. (…) Speranța noastră a fost că aceste mișcări își vor discuta valorile și ideile și o mișcare comună, de jos în sus, o să rezulte în 2016. Desigur, dat fiind că membrii USB erau și colegii noștri de coaliție, verificați la greu, ei au fost beneficiarii promovării maxime. Acum există un partid politic numit USR. Acesta nu reunește mișcările civice deocamdată. Momentul a venit deci să separăm apele între coaliția România Curată, din care unii colegi au plecat în USR sau alte mișcări politice, și atitudinea noastră”, arată sursa citată.
Susținând că nu pot fi decât neutri în această situație, jurnaliștii de la România Curată anunță că îi vor trata pe reprezentanții formațiunii lui Nicușor Dan ca pe cei ai oricărui alt partid.
”România Curată nu poate fi decât neutră. Noi suntem cei care monitorizăm pentru integritate candidații și pentru consistență programele, deci nu există altă opțiune decât obiectivitatea. Oricât simpatizăm USR, îi vom trata de aici înainte la fel ca pe oricare alt partid. Le ținem pumnii să nu evolueze precum celelalte, dar misiunea noastră este să rămânem constructiv-critici, tocmai pentru a împiedica acest lucru”, se mai arată în articolul citat.
Totodată, aceștia transmit cetățenilor o serie de avertismente în legătură cu Uniunea Salvați România.
”Programul USR trebuie recreat pe viitor pentru a deveni relevant. Ce a fost prezentat drept program ignoră nu doar toate contribuțiile semnificative din domeniile sănătății, educației, fiscalității, integrării europene etc., ale comunității de politici publice românești, atâta câtă e ea, dar mai ales documentele programatice, la elaborarea cărora au participat zeci și sute de oameni din toate zonele societății civile, de exemplu Carta Albă a Bunei Guvernări (după protestele din 2012), Proclamația de la Câmpeni (2013), Declarația de la Cluj (2014), ultimele două realizate încă în timpul desfășurării protestelor și asumate de cei prezenți la proteste, și de asemenea manifestele de după Colectiv susținute de zeci de ONG-uri.
USR poate decide să nu fie un partid expert, ci unul mai degrabă civic și de atitudine, dar a nu fi nici una, nici alta, e problematic, după cum au subliniat public mai mulți analiști de bună credință”, mai arată sursa citată.
Reprezentanții Romînia Curată mai atrag atenția asupra faptului că prin faptul că recrutează membri au actualului Guvern, USR arată că nu mai este un proiect de dezvoltare a societății civile.
”În al doilea rând, procesul de decizie pentru cum se dezvoltă această formațiune pe viitor trebuie să fie mult mai transparent. Nu e clar cine și de ce a decis că dezvoltarea USR se va face aproape exclusiv recrutând membri ai Guvernului Cioloș pe o bază sistematică, prin demisia lor înainte de alegeri, cu oferte lansate la zeci de oameni, ceea ce înseamnă de facto că acesta nu mai e un proiect de dezvoltare a societății civile.
A afirma în spațiul public că se va susține același prim ministru și același program cu PNL după alegeri nu e compatibil cu a spune că USR nu se aliază cu PNL. Ca România Curată suntem oricum rezervați față de ideea recrutării masive din guvern, pentru că acești oameni au intrat la guvernare sub prezumția că sunt apolitici și neutri pentru a pregăti alegerile și unele acte de guvernare impopulare, pentru care ai nevoie de oameni care nu vor candida și nu le pasă de costul electoral. (…)
Suntem de asemenea preocupați de autonomia mecanismelor de verificare a integrității candidaților”, subliniză reprezentanții România Curată.
Totodată, aceștia precizează că nu sunt garanți ai proiectului USR.
”Recomandăm deci celor care se alătură USR să le ceară lor direct garanții privitoare la transparența și profesionalizarea proiectului, asemenea cerințe ar fi cel mai bun lucru pentru creșterea reprezentativității și valorii întregului proiect. Noi putem fi simpatizanți, dar nu garanți ai proiectului”, conchid cei de la România Curată.