România cumpără alte 32 de avioane F-16 din Norvegia. Aparatele au peste 40 de ani vechime

România cumpără alte 32 de avioane F-16 din Norvegia. Aparatele au peste 40 de ani vechime
Foto simbol: Pixabay

România urmează să cumpere 32 de avioane F-16 second hand norvegiene. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului României o scrisoare oficială pentru aprobarea formală a achiziţiei aeronavelor aflate în excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene.

România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia

”Hai că românu’ se pricepe și la aviație militară”, susține George Colgiu, potrivit umpmv.eu. El afirmă că afacerea este una bună pentru România pentru că aviația militară română ajunge la 3 escadrile de F-16 complete care permit să ne asigurăm în câțiva ani singuri poliția aeriană în spațiul aerian propriu și de asemenea va ușura trecerea spre avioanele F-15 de ultimă generație.

​ ”Ministerul Apararii a ajuns la un acord cu Norvegia pentru a cumpăra 32 de avioane F-16, două escadrile, exact câte avem noi nevoie, că necesarul minim este de 3 escadrile pentru a ne apăra spațiul aerian. Norvegienii trec la F-35 și pe astea le scot din uz, treptat.

Este o afacere bună?

Norvegienii ne vând 32 F-16 Block 15 MLU cu 350 milioane euro, la care se adaugă echipamente de 100 milioane euro de la americani pentru a fi modernizate la un standard Block 40. Deci undeva la vreo 25 milioane dolari pe aparat modernizat, față de un F-16 Block 70/72 Viper nou, care costă vreo 80 milioane de dolari, fără costuri asociate.

Avioanele au vreo 35 de ani, dar mai au resursă de zbor pentru cel puțin zece ani, exact cât avem noi nevoie, pentru că atunci vom trece și noi, treptat, la un avion de generația a V-a, adică F-35.

De ce nu facem trecerea acum la F-35? În primul rând am trece de la un avion sovietic de generația a III-a, MiG 21 LanceR, direct la generația a V-a, cum ai trece de la Dacia 1300 la un Ferrari. Trebuie o tranziție de câțiva ani pe un avion de generația a IV-a. În al doilea rând, este costul mare de operare al unui F-35, cu ora de zbor de 45.000 $, iar un pilot are nevoie de vreo 250 ore de zbor pe an. Costurile astea scad în fiecare an, iar cam prin 2030 se preconizează că ar deveni mai decente.

Bref, este o afacere bună, nu vă mai inflamați aiurea că am luat „rable”, conchide acesta postarea.

Avioanele au circa 40 de ani vechime

Ministerul Apărării a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit scrisorii citate: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, iar singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Suma totală a achiziţiei este de 454 de milioane de euro fără TVA – 354 de milioane sunt pentru procurarea propriu-zisă a avioanelor, iar 100 de milioane pentru suport logistic şi echipamente necesare modernizării din SUA.

Potrivit legislației româneşti, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, cum este cazul avioanelor F-16 norvegiene, este necesară aprobarea Parlamentului României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său