România criticată de SUA pentru problemele cu traficul de persoane

România criticată de SUA pentru problemele cu traficul de persoane

România continuă să aibă mari probleme cu traficul de persoane, iar guvernul nu face suficiente eforturi pentru a îndeplini standardele minime pentru eliminarea acestui fenomen. Aceasta este concluzia unui raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Conform raportului, eforturile guvernului român au inclus investigarea mai multor cazuri de trafic, condamnarea unor traficanți și înființarea unei unități de investigații financiare pentru crimele organizate, inclusiv cele legate de trafic, în cadrul DIICOT.

Raportul subliniază că, în 2023, autoritățile au identificat mai puține victime ale traficului de persoane comparativ cu anii anteriori. Guvernul nu a reușit să depisteze indicatorii traficului de persoane și nu a identificat în mod proactiv victimele din rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, persoanele care practică sexul comercial sau copiii din instituțiile administrate de stat.

Copiii reprezintă aproape jumătate dintre victimele traficului de persoane

Traficul de copii pe scară largă a persistat, copiii reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate în cinci din ultimii șase ani. Raportul subliniază că guvernul nu a acordat finanțare ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii adecvate și expuse riscului de re-victimizare.

În 2023, autoritățile române au investigat 538 de cazuri noi de trafic de persoane, o creștere față de 458 de cazuri în 2022. De asemenea, 290 de traficanți suspectați au fost urmăriți penal, un număr mai mic decât cei 307 urmăriți penal în 2022. Jumătate din victimele traficului de persoane din România sunt copii.

Raportul Departamentului de Stat al SUA evidențiază faptul că, deși există eforturi din partea guvernului român pentru a combate traficul de persoane, acestea nu sunt suficiente pentru a îndeplini standardele minime necesare. Lipsa identificării proactive a victimelor și a finanțării adecvate pentru servicii de asistență rămân probleme majore care trebuie abordate urgent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)