România, condamnată la CEDO. A expulzat doi pakistanezi, acuzați că pregăteau atentate teroriste. Ce despăgubiri li se vor plăti

România, condamnată la CEDO. A expulzat doi pakistanezi, acuzați că pregăteau atentate teroriste. Ce despăgubiri li se vor plăti

Statul român a fost condamnat la CEDO pentru expulzarea a doi cetățeni pakistanezi, cu 8 ani în urmă, acuzați de SRI că pregăteau atentate teoriste. Acum, România trebuie să le plătească despăgubiri.

România, condamnată la CEDO după expulzarea a doi pakistanezi bănuiți de terorism

Ramzan Muhammad a venit cu viză de student în România, în 2009, iar 3 ani mai târziu, a adus-o și pe soția lui în țară. Amândoi studiau economia la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

În decembrie 2012, pe baza unor informații clasificate primite de la SRI, parchetul a cerut Curții de Apel București să îi declare indezirabili pe cei doi, pe fondul unor suspiciuni că aceștia desfășurau activități ce pun în pericol siguranța națională. Concret, SRI a explicat că pakistanezii expulzați susțineau un grup islamist afiliat ideologic grupării teroriste Al-Qaeda.

Astfel, ei au fost declarați indezirabili pe o perioadă de 15 ani și expulzați, cu 8 ani în urmă.

Acum, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că celor doi pakistanezi le-au fost încălcate drepturile în momentul extrădării, pe motiv că limitările care le-au fost impuse nu au fost echilibrate.

Așadar, statul român trebuie să le plătească 10 mii de euro despăgubiri, la care se adaugă cheltuieli de judecată de peste 1300 de euro.

În mod excepțional, acest caz a fost analizat de Marea Cameră a Curții (formată din 17 judecători), la care ajung doar dosare retrimise de Camerele CEDO, atunci când există chestiuni interpretabile.

România, la un pas de încă o condamnare la CEDO

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că România este foarte aproape de o condamnare CEDO pentru că nu respectă relaţiile între persoanele de acelaşi sex, potrivit ProTv.

În primă fază, un deputat a iniţiat acum un proiect de lege prin care drepturile civile să le fie recunoscute tuturor cuplurilor, indiferent de orientarea sexuală.

Pentru a putea să aibă aceleaşi drepturi ca orice cuplu căsătorit, ţara noastră ar trebui să legifereze o formă a parteneriatului civil. Un deputat a depus un nou proiect în acest sens prin care se cere ca dreptul la moștenire, dreptul la împărțirea bunurilor, dreptul de a se vizita la spital, să fie acordat tuturor celor care formează un cuplu, indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu şi indiferent de orientarea sexuală.

Cuplurile formate din persoane de acelaşi sex nu ar avea însă şi dreptul de a adopta copii.

„Este o formă politică de respingere a acestor drepturi, conducând România la posibilitatea de a fi condamnată la CEDO, foarte previzibil că vom fi condamnaţi la CEDO, atunci, legiuitorul va fi pus în situaţia de a adopta o lege pe acest palier”, a declarat preşedintele CNCD, Asztalas Csaba.

În România, referendumul din 2018, care ar fi definit familia ca uniune dintre bărbat şi femeie, a fost invalidat.

„Nu există scuze pentru ca guvernul, acesta sau altul, le poate oferi Curţii Europene a Drepturilor Omului. Nu există scuze că e o tradiţie naţională, tradiţia naţională nu poate fi homophobia”, a declarat Teodora Rotaru, reprezentant ACCEPT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025
17:23 - Compania Coca-Cola retrage de pe piaţă 28 de milioane de sticle de plastic din cauza unei posibile contaminări. Ce au transmis autoritățile din Austria