România, condamnată definitiv de CEDO pentru modul în care au fost făcute investigațiile în dosarul Mineriadei

Publicat: 17 09. 2014, 15:45

Statul român a fost condamnat definitiv, miercuri, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la achitarea a 55.000 euro despăgubiri în urma unei plângeri relaționate cu dosarul Mineriadei.

Potrivit deciziei CEDO de miercuri, „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

România a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru modul în care au fost făcute investigaţiile în dosarul mineriadei din 1990, cei 55.000 euro urmând să fie acordați unor persoane care au fost mutilate în timpul intervenției minerilor din iunie 1990, transmite Mediafax.

În noiembrie 2012, România pierdea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în urma unei plângeri împotriva autorităților române depusă la instanța europeană de Teodor Mărieş, președintele Asociației 21 decembrie 1989, și de alte două persoane, pentru tergiversarea dosarelor mineriadelor. Conform deciziei CEDO, una dintre părți, Anca Mocanu, soția unui bărbat care a murit în timpul mineriadei din 1990, urma să primească primi despăgubiri în valoare de 30.000 de euro.

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au luat acestă decizie pe motiv că ancheta în aceste cazuri a fost de lungă durată.