România cere apă potabilă de la Republica Moldova din cazua secetei prelungite / Rezervele sunt aproape epuizate în unele zone

Publicat: 19 07. 2024, 16:12
Sursa foto: Apele Române

Seceta prelungită a creat o adevărată criză în distribuţia apei potabile în mai multe regiuni ale ţării. Așa se face că Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat că România a cerut Republicii Moldova să aprobe majorarea debitului de apă eliberată din Barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

„În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare”, a transmis, vineri Administraţia Naţională Apele Române, potrivit Adevarul.

Potrivit ANAR, s-au încheiat lucrările de reparaţii la conducta de la priza de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti, astfel încât să fie asigurate resursele de apă atât pentru alimentarea cu apă din această sursă pentru judeţul Botoşani, cât şi pentru folosinţele de irigaţii deservite de aceasta.

„Situat pe râul Prut, Stânca-Costeşti este al doilea baraj de la noi din ţară ca importanţă după Porţile de Fier I şi al treilea din Europa, dacă nu luăm în calcul regiunile estice ale Rusiei. Administrat împreună cu Republica Moldova, toate deciziile sunt luate în comun de  către reprezentanţii celor două părţi, conform regulamentului de exploatare a barajului. Din partea României, lucrarea este exploatată în condiţii de siguranţă de colegii noştri de la Exploatarea Complexă Stânca-Costeşti”, a mai transmis ANAR.