România a devenit cel mai mare exportator de grâu din UE pe piețele internaționale, în primele două luni ale acestui an comercial, care a început în iulie.
Potrivit detelor consultate de Economica.net, România a livrat în afara spațiului comunitar 1,26 milioane de tone de grâu, puțin peste cantitățile exportate în aceeași peroadă a anului trecut.
Peste 20% din grâul comun care a plecat din Europa în primele două luni ale acestui an comercial ( 1.07-27.08) este originar din România, fermierii locali fiind momentan lideri de piață pe acest segment cu livrări de 1,26 milioane de tone, înaintea Poloniei, care a livrat peste 927.000 de tone, a Bulgariei care a exportat peste 877.000 de tone și a Franței – 765.600 tone.
Grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ la licitaţie, de 261 dolari /tonă FOB (free on board), iar traderii spun că plafonul neoficial de preţ stabilit de Rusia face grâul rusesc mai puţin competitiv.
Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni.
Pe de altă parte, importurile au scăzut și ca urmare a interdicțiilor impuse exporturilor ucrainene și care sunt valabile până în data de 15 septembrie. Astfel, în perioaa analizată, România a importat aproximativ 59.500 de tone de grâu comun, cu aproximativ 60% mai puțin decât în perioada similară a anului comercial trecut când s-au importa 148. 000 de tone, din care aproximativ 92.000 de tone din Ucraina.