Numărul copiilor din România este în scădere. Puțin peste 73.000 de nașteri au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an, cel mai mic număr de când se fac statistici.
Ținând cont că în anul 2022 s-au născut 170.000 de copii, iar în 2021 aproape 200.000, natalitatea se va prăbuși complet. Vorbim despre această tendință alarmantă, care a crescut constant în ultimii cinci ani.
În ciuda faptului că rata natalității este în scădere de mai mulți ani, părinții români sunt din ce în ce mai preocupați de sănătatea și viitorul copiilor lor.
De asemenea, experții susțin că această preocupare este un factor important în determinarea deciziilor financiare și medicale ale părinților.
Cu toate acestea, în cadrul acestei realități demografice, există totuși schimbări pozitive în ceea ce privește preocuparea și atenția acordată sănătății copiilor.
„Observăm o schimbare semnificativă în mentalitatea părinților români, care sunt din ce în ce mai interesați și implicați în garantarea sănătății viitoare a copiilor lor. Această tendință de a acorda o prioritate ridicată sănătății copiilor o vedem reflectată în intenția de accesare de servicii suplimentare medicale, dar și în creșterea constantă a numărului de recoltări de celule stem raportat la totalul nașterilor în România. Eforturile de educare și informare a populației despre recoltarea placentei la naștere au dus la mii de recoltări în ultimele 18 luni”, a transmis dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center, notează observatornews.ro.