România se află pe primul loc din lume la consumul de kebab, din ultimul an, iar un bucureștean deține recordul cu 349 de kebab-uri comandate.
În jur de 4 milioane de kebab-uri au fost comandate de români, anul trecut, ceea ce trimite România în fruntea clasamentului privind consumul de kebab la nivel global, arată o analiză a Glovo, conform observatornews.
Sortimentele de kebab preferate de români sunt shaorma mare de pui, kebab la farfurie mare, cu carne de curcan și cu pui cu brânză. Ingredientele favorite de români sunt puiul, curcanul, vita, amestecul mix și falafelul.
Minutul de aur a fost în 21 noiembrie, la ora 19.14, când s-au livrat peste 30 de comenzi de kebab în toată România. 8 martie a fost ziua în care s-au livrat cele mai multe comenzi din ultimele 12 luni, fiind livrate peste 600 de porții pe oră. Alte două zile cu cele mai multe livrări de kebab au fost 12 ianuarie și 15 martie.
Românii preferă să comande kebab în jurul orei 19.00, pentru cină, iar anotimpul cu cele mai multe comenzi de kebab este primăvara. Oamenii au comandat cele mai multe shaorme în luna ianuarie.
Orașele care au înregistrat cele mai multe comenzi de kebab sunt București, Constanța și Timișoara, iar orașele cu cele mai puține comenzi, din 2023, sunt Lugoj, Sighișoara și Turda.
Românul care a consumat cele mai multe porții de kebab este un bucureștean care a comandat, în 2023, 349 de shaorme, iar cea mai scumpă comandă este a unui bărbat din Ploiești care a plătit 1.600 de lei pentru kebab.