România blochează accesul unor militari austrieci în cadrul unor operațiuni NATO / Presa din Austria: România se răzbună după ce i-a fost blocată intrarea în Schengen

România blochează accesul unor militari austrieci în cadrul unor operațiuni NATO / Presa din Austria: România se răzbună după ce i-a fost blocată intrarea în Schengen
Sursă foto simbol: Inquam Photos / Octav Ganea

România a blocat accesul a doi ofițeri austrieci la operațiunile desfășurate în cooperare cu NATO, relatează presa austriacă, susținând că totul e o răzbunare pentru că Viena nu a permis intrarea României în Schengen.

România a blocat accesul a doi ofițeri austrieci la operațiuni NATO

Austria nu e membră NATO, dar e reprezentată prin participarea la Parteneriatul pentru Pace și la operațiuni conduse de alianță, printr-un mandat al Consiliului de Securitate al ONU, explică G4Media.

Pentru ca acești militari austrieci să participe la operațiuni, e nevoie de acordul tuturor statelor membre NATO, or România a cerut timp suplimentar pentru evaluarea lor. Cei doi așteaptă acreditarea de la începutul lunii august. În toată această perioadă, ei au fost nevoiți să lucreze de acasă.

România plătește polițe Austriei după ce aceasta i-a blocat aderarea la Schengen

Ziarul austriac Kurier scrie că totul e „evident o răzbunare” pentru vetoul Austriei în cazul aderării României la Schengen.

„Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen, au relatat cotidienele austriece Salzburger Nachrichten și Oberösterreichische Nachrichten, citate de Kurier.

Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al Armatei Federale, a avut o interpretare similară: „România stat membru NATO a cerut timp să se gândească dacă dorește să permită accesul armatei austriece. Nu există niciun motiv oficial pentru asta. Cu toate acestea, este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul privind aderarea la Schengen. Ministerul Apărării din Austria a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles, însă este așteptat și acceptul României”.

Un purtător de cuvânt al NATO a lăudat Austria ca fiind un partener de lungă durată și a precizat: „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”.

Amintim în acest context că premierul Marcel Ciolacu a declarat recent, pentru presa din Austria, că România va ataca Austria tot la Curtea de Justiție a Uniunii Europene dacă aceasta se va opune din nou intrării României în Schengen, la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`