România este sursa a aproape jumătate din toată asistența medicală care a emigrat în UE (STUDIU)

Publicat: 08 04. 2019, 10:31
Foto: pixabay.com

România este țara de unde provine aproape jumătate din toată asistența medicală care a emigrat în Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor unui studiu comandat de România în contextul Președinției Consiliului UE și realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS), informează G4 Media.

Cercetarea arată că salariile mari și taxele mici din alte state nu mai reprezintă singurele motive pentru care est-europenii aleg să plece masiv să lucreze în străinătate. În decizia de a emigra au ajuns să joace un rol important și faptul că instituțiile publice sunt slăbite. Asta în cazul emigranților calificați care caută, atunci când păresesc țara de origine, să se îndrepte către un stat cu instituții puternice, se arată în analiza CEPS. În ceea ce îi privește pe emigranții necalificați, aceștia se orientează mai ales în funcție de beneficiile generoase pe care le primesc în țara gazdă. De asemenea, standardul de viață, zona în care locuiesc și oportunitățile pentru copii sunt factori decisivi în alegerea țării de destinație.

Studiul comandat de România scoate la iveală și faptul că, în ultimii ani, mobilitatea cetățenilor UE a crscut considerabil. Astfel, aproape 4% din cetățenii UE cu vârsta activă (20-64 ani) locuiesc acum într-un alt stat membru decât cel de origine. Asta în condițiile în care, în anul 2007 această cotă nu depășea 2,5%.

Specialiștii au constatat și o diferență sunstanțială între țări în privința emigrației. Astfel, în Germania nu depășește 1%, în timp ce în România se apropie de 20%. De altfel, în țara noastră se înregistrază un fluc de aproximativ 1% și chiar 1,5% pe an.

În acest context se observă o emigrație masivă în cazul anumitor categorii profesionale, ca inginerii, medicii sau asistentele medicale. Potrivit datelor Comisiei Europene pentru anul 2018, România a devenit sursa a aproape jumătate din toată asistența medicală ce a emigrat în UE, iar principala țară de destinație este Italia. Acest fenomen produce îngrijorări în ceea ce privește furnizarea de servicii medicale de sănătate pentru populația din țara de origine. Asstfel, în România există cea mai mică densitate de medici din UE, în condițiile în care au plecat din țară aproximativ 25% dintre medici.

Studiul citat mai arată că în ultimii ani s-au redus diferențele salariale între țările destinatare și cele de origine. Astfel, comparativ cu salariile din Italia, angajații din România au crescut de la aproximativ 30% în 2007 la aproximativ 45% în 2015, iar până în 2020 se estimează că vor crește la aproape 60%.

Analiza conține și date referitoare la sumele trimise acasă de muncitorii români. Astfel, momentul de vârf a fost atins în anii 2007-2008, atunci când munictorii din țara noastră au trimis acasă sume care au atins 3,5% din PIB. Ulterior, s-a produs o scădere, ajungându-se până la 1,5% din PIB.

Această analiză a fost discutată de miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană în cadrul întalnirii informale a ECOFIN.