România are nevoie de o schimbare. Pippidi: Zece măsuri anticorupție care lipsesc din strategia guvernului

Publicat: 27 07. 2016, 11:43

România are nevoie de o schimbare. Se vede asta în starea sistemului sanitar, a învățământului și în transporturi. Dacă amintim și corupția cu care țara noastră se confruntă trebuie să aducem aminte că mulți dintre parlamentari sunt condamnați sau cercetați pentru evaziune, aleșii locali au și ei probleme cu legea, iar DNA nu mai face față numărului mare de dosare penale.

Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi, a explicat într-un editorial pentru România Curată, aspectele pe care Guvernul Cioloș le-ar putea schimba fără acordul Parlamentului și care ar ajuta țara să iasă din impas. Cel mai important lucru este transparentizarea instituțiilor, este de părere aceasta.

  1. Publicarea integrală pe siteul fiecărei instituții a raportului său anual în care se explică ce obiective au atins cu banii poporului.
  2. Publicarea pe siteul fiecărei instituții, agenție, autoritate sau partid a raportului anual al Curții de Conturi cu răspunsul aferent ce măsuri de îndreptare s-au luat.
  3. Publicarea pe siteul fiecărei autorități de control a listei integrale de amenzi sau alte măsuri administrative date, cu suma, recipient și tot.
  4. Publicarea pe siteul fiecărei autorități sau companii de stat care face achiziții publice a bugetului pe anul precedent cu lista câștigătorilor în ordinea numărului de contracte și sumelor aferente.
  5. Afișarea bugetului școlii, atât cel formal, din sursele oficiale, alocare bugetară și alocare locală, precum și cel informal, adică ce am strâns de la părinți și pe ce am cheltuit banii. Postate pe ușa respectivei școli și pe siteul Ministerului Educației.
  6. Afișarea profilului Google Academic pentru fiecare cadru didactic universitar, că până să cauți de purici pe fiecare la plagiate e mult mai simplu să vezi dacă e gol sau nu uitându-te la numărul lui de citate, interne și mai ales internaționale, și la numărul altora, că într-o țară normal președintele Academiei ar trebui să aibă mii, și un asistent universitar câteva zeci, și nu invers.
  7. Un plan de investiții în care în loc de o biserică nouă pe săptămână să se construiască un spital nou pe lună și să fie arse alea vechi, că numai cine e pe dinafară crede că din cauza corupției nu mor microbii. În același spirit, vedeți că infirmierele, asistentele și doctorii de la spitalele de arși sunt plătiți sub șoferul de la Minister, cea mai bună strategie anticorupție pentru Sănătate fiind creșterea semnificativă a bugetului Sănătății, oricât ar fi de mare ar fi, tot e sub soluția promovată de ministru de a trimite toți bolnavii gravi în străinătate la tratament.
  8. Interzicerea cadrelor medicale din sistemul de stat să mai lucreze în sistemul privat sub orice formă, după creșterea de salarii de la punctul precedent.
  9. Afișarea tuturor permiselor de construcții externe pentru a putea fi consultate de vecini, ziariști, societatea civilă.
  10. Afișarea bugetelor și proiectelor tuturor programelor operaționale pe fonduri europene în timp real, cu numele câștigătorilor, suma câștigată, data de realizare și obiectivele programului.

"Simplu, nu? ", conchide Pippidi.