România are în vedere să se alăture Franței, Belgiei, Estoniei, Ciprului și Ungariei în programul de achiziții Mistral, pentru a-și consolida apărarea antiaeriană și securitatea frontierei împotriva unei posibile agresiuni ruse, informează defensenews.com.
Pe parcursul ultimei săptămâni, situația de securitate din România a devenit mai tulbure decât în mod normal, odată cu găsirea de resturi de drone în apropierea graniței cu Ucraina. Descoperirea vine pe fondul atacurilor rusești asupra Ucrainei care au avut loc în apropierea acestei zone.
Bucureștiul caută de ceva timp să își mărească capacitățile de apărare aeriană, în special prin licitații anterioare și în curs de achiziție pentru sisteme de război electronic și contra-drone. În ultimele săptămâni, țara și-a îndreptat atenția către Mistral, prin care poate obține racheta Mistral 3 produsă de MBDA, o firmă de apărare cu sediul în Franța, deținută de BAE Systems, Airbus și Leonardo, a susținut o sursă din Ministerul Apărării din România pentru sursa menționată.
„MBDA este conștientă de interesul României de a se alătura acestui proces de achiziție și este angajată în discuții în curs cu ei”, a declarat Julien Watelet, purtătorul de cuvânt al companiei, pentru Defense News pe 14 septembrie.
Achiziția comună pentru Mistral 3 a fost lansată cu scrisoarea de intenție semnată pe 19 iunie în cadrul Salonului Aeronautic de la Paris de către Franța, Belgia, Estonia, Cipru și Ungaria. Producția lui Mistral se va dubla la aproximativ 40 de unități pe lună anul viitor.
De asemenea, Julien Watelet a adăugat că programul ar putea beneficia de sprijinul UE și ar permite realizarea de economii, „pentru a stimula statele membre să achiziționeze în comun produse de apărare, consolidând în același timp competitivitatea bazei tehnologice și industriale europene de apărare”.
Rămâne neclar câte sisteme vor fi livrate în fiecare țară și costul acestor achiziții. Proiectul condus de Franța este supravegheat de Direcția Generală de Armare a ministerului, în numele țărilor partenere.
Oficialul român al apărării a mai precizat că țara este deschisă și altor propuneri și în proces de evaluare a sistemelor C-UAS suplimentare atât de la producători locali, cât și internaționali.
În iunie, Civitas Systems, o companie românească specializată în sisteme de securitate la frontieră, a primit de la guvern un contract de 8,5 milioane de dolari pentru furnizarea unui număr nedezvăluit de unități contra-drone prin Planul Național de Recuperare și Reziliență al țării.