România are 210 soluri poluate. În Hunedoara sunt cele mai poluate soluri (VIDEO)

România are 210 soluri poluate. În Hunedoara sunt cele mai poluate soluri (VIDEO)

România se află în topul ţărilor cu cele mai toxice soluri. În ţara noatră există peste 200 de soluri contaminate în care poluarea este dovedită cu ample analize de mediu, iar alte aproape 1.200 sunt potenţial contaminate. Cea mai gravă situaţie este în judeţul Hunedoara, apoi în Caraş-Severin şi Cluj. La polul opus se află Vaslului. Este singurul judeţ din ţară cu pământuri curate, transmite B1TV.

La nivel naţional există 210 de soluri contaminate iar alte alte aproape 2000 de situri potenţial contaminate. Podiumul poluării este ocupat de Hunedoara, cu 41 de situri contaminate, Caraş Severin – cu 33 de situri – şi Cluj, cu 19 situri contaminate. Există un singur judeţ în România cu pământuri perfect curate, în care nu se regăsesc nici situri contaminate, nici potenţial contaminate, iar acela este Vasluiul.

Locuitorii din celelalte 40 de judeţe ale României, plus Capitala trăiesc în apropierea a cel puţin un sit potenţial contaminat, scriu jurnaliştii de la Adevărul.

România are 210 soluri poluate

#DIRECT_ONE_ixcny6# Cifrele sunt definite în Strategie Naţională privind Siturile Contaminate şi Potenţial Contaminate adoptată în august 2015 de Guvernul României drept situri despre care există informaţii că acolo au fost desfăşurate în trecut activităţi poluante, însă nu au fost efectuate testele necesare pentru a se dovedi contaminarea.

Nu sunt incluse însă şi terenurile vecine unui sit contaminat care, potrivit experţilor în soluri, ar trebui catalogate automat drept potenţial contaminate pentru că este imposibil de crezut că agentul toxic nu a migrat.

Pe baza acestor cifre au fost făcute şi estimările de costuri în Strategia adoptată în vară. Costurile totale indicate se ridică la peste 8,4 miliarde de euro. Pentru fiecare dintre cele 210 situri contaminate, proprietarii trebuie să plătească 20.000 de euro pentru analizele preliminare necesare înainte de demararea propriu-zisă a operaţiunilor de decontaminarea.

Acestea din urmă se ridică la şase milioane de euro pentru fiecare sit. Astfel, costurile totale generate de remedierea siturilor contaminate se ridică la 1,264 miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`