România ar putea oricând să se confrunte cu o pană totală de curent. Cel mai grav scenariu în caz de blackout: „O disfuncţionalitate totală”

România ar putea oricând să se confrunte cu o pană totală de curent. Cel mai grav scenariu în caz de blackout: „O disfuncţionalitate totală”
Sursa Foto: Freepik.com

Experții în energie avertizează că, în orice moment, țara noastră ar putea să se confrunte cu o pană de curent extinsă, însă situaţia se vede altfel de la Ministerul Energiei şi comandamentul pentru sezonul rece, notează observatornews.ro.

Cum ar arată o pană totală de curent în România

Se pare că o pană masivă de curent, care ne arunce în întuneric total, ar putea avea loc în orice moment.

„Pot apărea dezechilibre majore în special în zona de producţie. Un vânt foarte puternic într-o zonă cu foarte mare impact pe eolian, care să determine oprirea în condiţii de siguranţă a parcurilor eoliene, bruscă.

Cu un impact automat în alţi generatori. Opriri în lanţ”, a spus Carmencita Constantin, doctor în inginerie energetică.

Transilvania este cea mai vulnerabilă zonă

Ținând cont de sistemului energetic, care nu e suficient de bine dezvoltat, Transilvania este cea mai vulnerabilă zonă. Nici în nordul Moldovei şi Banat nu sunt suficiente unităţi de energie.

„Vorbim de pierderi economice, o disfuncţionalitate totală. Gândiţi-vă că dumneavoastră nu ştiţi să funcţionaţi fără internet. V-am dat cel mai simplu exemplu. Nu ştim să ne manageriem viaţa în situaţii de blackout”, a susținut Carmencita Constantin, doctor în inginerie energetică.

„Ne uităm pe date, vedem că a fost un singur episod de blackout în istoria modernă a României. În ’77, pentru câteva ore, şi ştiu că pagubele de atunci au depăşit pagubele de la cutremur din acelaşi an. Din toate datele pe care le-am adunat nu există niciun fel de risc în această privinţă”, a mai precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`