România, acuzată că a exportat în Europa carne de pui contaminată cu salmonella
Peste 3 tone de carne de pui contaminată cu salmonella ar fi fost exportată din România în mai multe ţări din Europa. Marfa a ajuns în Grecia, Germania, Austria, Olanda, Anglia şi Macedonia.
Lotul de 3,4 tone de carne de pui a fost exportat în Germania în luna martie, acelaşi lot fiind disponibil şi în România, însă autorităţile sanitare au precizat că testele din perioada respectivă nu au indicat vreo infestare.
Alerta a plecat din Germania, anchetatorii ANSVSA demarând cercetările la producătorul român de carne.
„Într-adevăr e vorba despre o notificare din partea autorităților germane, legată de o cantitate de 3,4 tone de carne de piept de pui. Dumnealor au găsit, în urma prelevării unor probe în iulie, un rezultat pozitiv de salmonela. Acest lot a fost exportat în Germania în luna martie. Din același lot a fost distribuit și în Romania în luna martie și nu a fost semnalat încă niciun caz de pozitivitate. Producătorul are buletine de conformitate în care nu s-a semnalat prezența acestei salmonelle”, a declarat pentru B1 TV, directorul ANSVSA, Liviu Rusu.
În urma investigaţiilor, autorităţile au precizat că infestarea cu salmonella nu s-a produs în România.
„Noi nu putem să știm ce s-a întâmplat din martie, de când a fost exportat acest lot în Germania până în iulie, când a fost prelevată proba. Putea să treacă prin zeci de intermediari sau să fie depozitat în condiții necorespunzătoare”, a mai precizat el martie.