România a renunțat la testele de virginitate efectuate la cerere. Tații nu sunt de acord

Publicat: 09 05. 2023, 08:22
Sursa Foto: Flickr.com

Testele de virginitate efectuate la cerere au fost eliminate din țară, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății și Ministerul Justiției. Dar, mulți tați nu sunt de acord cu această măsură, informează Adevărul.

Potrivit Ordinul nr. 1.434/687/C/2023 este eliminată practica testării virginității femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă. Așadar, testele de certificare a virginității, în cazul femeilor, se vor putea realiza doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților. Mai mult, vor fi posibile doar stabilirea capacității sexuale, a vârstei sau conformației dezvoltării fizice a persoanei, constatarea stării obstretice în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naștere, lăuzie.

Măsura a venit în urma insistențelor ONG-urilor care au tras un semnal de alarmă asupra existenței acestui test care poate fi abuziv și traumatizant. ONG-urile au început demersurile pentru eliminarea testării în urmă cu un an și jumătate.

Fete maltratate de părinți pentru un test care nu este precis

Andrada Cilibiu, membră a Centrului FILIA, a spus că experiența de a merge la ginicolog pentru a se afla dacă fata mai este virgină sau nu este una traumatizantă. Totodată, testul nici nu este precis.

„Organizația Mondială a Sănătății subliniază că testarea virginității este o formă de violență împotriva femeilor. Potrivit acesteia, nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Inspecția himenului nu are nicio relevanță medicală sau științifică — testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate”, spune ea.

Unii părinți nu sunt de acord cu eliminarea testului

Chiar dacă practica este considerată ca un act de violență, există părinți nemulțumiți de eliminarea acestor teste. Andrada Cilibiu a transmis că Centrul FILIA a primit deja o serie de mesaje, majoritatea de la tați, care consideră această decizie, o greșeală, pentru că vor să își controleze fetele.

„Această atitudine este consecința culturii patriarhale în care trăim, în care aproape trei sferturi dintre români consideră că bărbatul este capul familiei, deci ar trebui să dețină controlul asupra deciziilor membrilor familiei”, explică experta.

Andrada Cilibiu subliniază că virginitatea ca un concept nu are nicio valoare științifică sau medicală, ci mai degrabă o valoare socială și că în prezent, există încă o presiune socială mare ca fetele să fie virgine. Ea relatează că încă sunt tați care cred că trebuie să dețină controlul privind sănătatea reproductivă a copiilor lor.