Comerțul cu măști de protecție a explodat și în România. Potrivit datelor Eurostat, statul român a importat în primele șase luni (semestrul 1) măști de protecție anti-Covid în valoare de milioane de euro, majoritatea din China.
Din cauza pandemiei de coronavirus, comerțul cu măști de protecție a explodat în lume. În țara noastră au fost importate din afara Uniunii Europene (UE) astfel de mărfuri în valoare de 272 de milioane de euro, în primele 6 luni ale anului 2020.
Conform cifrelor Eurostat, România este al 10-lea importator de măști din surse extra-UE, în primul semestru, din totalul celor 27 de state ale Uniunii Europene, potrivit startupcafe.ro. Astfel, țara noastră a importat măști din afara UE de 14 euro pe locuitor, clasându-se pe locul al 19-lea în rândul statelor UE, în topul „per capita”.
Pe primele trei locuri la importul de măști din afara UE s-au situat țările cu cea mai numeroasă populație din UE: Germania (4,4 miliarde de euro), Franța (3,4 miliarde euro) și Italia (1,7 miliarde euro).
Țara de origine a pandemiei cu virusul Sars-Cov-2, China, este și cea care a dat lovitura pe piața mondială a măștilor de protecție. 92,3% din importurile UE de măști sunt din China, la care se adaugă 1,2% din Hong Kong (regiune chineză de administrare specială).
În total, cele 27 de state UE au adus măști în valoare de 14 miliarde de euro din afara blocului comunitar, în primele 6 luni ale anului 2020.
Masca de protecție a devenit obligatorie odată ce am ieșit din starea de urgență și am intrat în starea de alertă, în luna mai. Aceasta trebuie purtată în toate spațiile închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun.
Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;
Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.
Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil);
În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).