România a fost condamnată la CEDO pentru lipsa unei investigaţii efective în dosarul Revoluţiei

România a fost condamnată la CEDO pentru lipsa unei investigaţii efective în dosarul Revoluţiei

România a fost condamnată, marţi, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru lipsa unei investigaţii efective în dosarul Revoluţiei, informează Mediafax.

Astfel, statul român trebuie să plătească 15.000 de euro văduvei unui bărbat omorât în casă, de un glonţ care a trecut prin fereastră, în decembrie 1989.

Ancheta a fost deschisă în 1990 de Parchetul Militar Bucureşti, dosarul fiind conexat în 2007 cu o altă cauză privind actele de violenţă comise în Bucureşti în decembrie 1989. Cum investigaţia nu a fost finalizată nici în 2009, Cătălina Filip, soția victimei, s-a adresat CEDO.

Astfel, Curtea de la Strasbourg a decis ca statul român să îi plătească reclamantei suma de 15.000 de euro, pentru lipsa unei investigaţii efective în ceea ce priveşte moartea soţului ei, fiind încălcat articolul 2 (dreptul la viaţă) din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului.

Decizia luată marţi de CEDO se înscrie într-o serie de hotărâri similare referitoare la modul de desfăşurare a anchetei în cauza cunoscută ca „dosarul Revoluţiei”. Alte opt persoane, victime ale Revoluţiei sau care şi-au pierdut rude în decembrie 1989, au fost despăgubite, cu câte 8.000 de euro, printr-o decizie a CEDO din luna martie.

La Revoluţia din decembrie 1989, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi, potrivit statisticilor oficiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`